Kicsit javult a fizetési morál

számla, tartozás, fizetés
Vágólapra másolva!
Fizetési tapasztalat néven 12 éve fut a Bisnode önkéntes és ingyenes programja, amely évi több mint 1,5 millió számla adatait dolgozza fel. Ennek alapján állapították meg, hogy az elmúlt 12 hónapban javult a fizetési morál átlaga. Ebben szerepe lehet egy 2013-as törvénymódosításnak: csak nyomós indokkal fogadnak el 30 napnál tágabb határidőt.
Vágólapra másolva!
A trend lassan mozdul, de az irány biztató Forrás: Origo

A fizetési határidőket persze számos tényező – szezonalitás, iparági sajátosságok, törvénymódosulások, szokásjog – egyéni módon befolyásolja, a Bisnode szerint azonban a trend még így is pozitív. Az oktatásban, a papíriparban és az ingatlanügyletek területén tevékenykedő cégek körében teljesen elterjedt a 30 napot is meghaladó késés. Összességében azonban elmondható, hogy az elmúlt 12 hónapban a cégek átlagosan számláik 67 százalékát fizették ki időben, míg egy évvel korábban csupán 59 százalékukat.

Sorrend

Iparág

Átlagos pénzhez jutási idő (napokban) elmúlt 12 hónap

1

Papíripar

69

2

Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása

62

3

Vegyipar

60

4

Mezőgazdaság

59

5

Építőipar

58

A program szerint a fent kiemelt iparágak a szélsőséget képviselik, az átlagos mai adat 45 nap. Ennyi időbe telik, amíg egy cég a pénzéhez jut – és már ennyi idő is okozhat likviditási problémákat, különösen a kis- és mikrovállalkozások tevékenységében. Nem árt tehát szerződéskötés előtt utánanézni a leendő üzleti partner fizetőképességének és szokásainak.

A fizetési morál a térkép szerint is mutat különbségeket:

Sorrend

Megye

Átlagos pénzhez jutási idő (napokban) elmúlt 12 hónap

1

Somogy megye

52

2

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

51

3

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

48

4

Fejér megye

47

5

Pest megye

47

6

Komárom-Esztergom megye

47

Szintén csökkent az elmúlt évben az extrém, erősen fizetésképtelenségre utaló, 90 napos késések aránya. A Bisnode bízik benne, hogy a javuló trend folytatódik a jövőben, és remélhetőleg főként nem a behajtó cégek hatására. A javuló számlafizetések ugyanis a gazdaság élénkítését is elősegítik, mivel ha a cégek hamarabb jutnak pénzükhöz, további beruházásokat is gyorsabban tudnak megvalósítani.

A Bisnode csoport fizetési tapasztalat programja minden vállalkozásnak komoly segítséget jelenthet, amikor lehetséges vagy leendő üzleti partnere hajlandóságát és aktivitását szeretné felmérni. Aki regisztrál, megtudhatja, hogy az adott cég általában mekkora határidővel és milyen késéssel egyenlíti ki a tartozásait.