Tényleg menekülni kell?

Vágólapra másolva!
Két érdekes érveléssel van tele az internet a részvénypiacok várható mozgásával kapcsolatban. Az egyik szerint a kiskapitalizációjú részvények elgyengülése összeomlást hoz majd a szélesebb értelemben vett piacon is, míg a másik szerint addig nem lesz baj, amíg az amerikai hozamgörbe nem válik inverzzé. Ha kíváncsi arra, hogy hazai befektetési szakemberek szerint melyik lesz az erősebb hatás, akkor jöjjön el az Investor.hu következő rendezvényére, ahol többek között ez is ki fog derülni. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a leglátványosabb piaci folyamatok egyike mindenképp a kisebb kapitalizációjú részvényeket tömörítő amerikai Russell 200 index nagy lemaradása volt. Miközben a nagyobb papírokat leképező S&P 500 új csúcsra futott, a Russell a 200 napos mozgóátlag alá is benézett, ami technikai értelemben véve is igen nagy gyengeségre utal.

Ettől a divergenciától sokan meg is ijedtek, 2007 júliusához hasonlítják az esetet, melyet követően a részvénypiacok mélyrepülése megindult. A piac szétválása valóban nem szép, és a bennünk szunnyadó medve bajszát is rendesen húzogatja, azonban pusztán ez nem lehet ahhoz elég, hogy vad short pozíciókat kezdjünk felvenni.

Forrás: Investor.hu

Már csak azért sem, hasonlóan technikai jellegű indikátorból akad olyan is, mely egyáltalán nem utal a közelgő esésre. Az amerikai hozamgörbe például közel sincs még az inverz állapothoz (ami korábban többször is jól jelezte előre a részvénypiaci medve piacokat), vagyis a hosszabb lejáratú állampapírok hozama még bőven meghaladja a rövidebbekét. Igaz persze, hogy már nem annyival, mint mondjuk a 2009 környékén, de ez még közel sem jelenti azt, hogy baj lenne. Legalábbis eszerint az indikátor szerint. Azt majd meglátjuk, hogy ha a fed jövőre mondjuk elkezdi a kamatok emelését, arra hogy reagál a hozamgörbe alakja.

Forrás: Investor.hu