Vágólapra másolva!
Jól sikerült a Danubius első negyedéve, a tegnap piaczárás után publikált számok szerint a forintban és az euróban kimutatott bevétel is emelkedett. Ez kifejezetten jó hír, hiszen így a befektetők számára fontos eredménysor, az EBITDA is nagy javulást mutat. Az első negyedéves számok megerősítik optimista véleményünket, amit szigorú kockázatkezelés mellett annak ellenére is tartunk, hogy az Investor Trader ügyfeleknek tavaly októberben küldött kereskedési ötleten már 25 százalékot eddig is lehetett keresni.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben 6 százalékkal növelte bevételeit a Danubius forintban, amiben a kedvező időjárási viszonyok mellett a forint gyengülése is szerepet játszott. Fontos viszont azt is kiemelni, hogy a szállodalánc a jótékony devizamozgás nélkül, euróban számolva is növelte 2 százalékkal bevételeit. Ennek köszönhetően a 12 havi gördülő bevétel új csúcsra futott.

Forrás: Investor.hu

Ebben nagy szerepet játszott a szállodacsoport foglaltságának emelkedése (48,6 százalékról 50,1 százalékra), és egyes régiók átlagos szobakiadási árainak növekedése (például Csehország és Románia). A foglaltság javulása Magyarországon és Romániában volt megfigyelhető, Csehország és Szlovákia visszaesést könyvelt el.

EBITDA soron 491 millió forintos veszteséget szenvedett el a vállalat, ez azonban a gyengébb téli szezonális hatásnak tudható be. A bázisidőszakhoz képest például jelentős javulás mutatkozik, így egyébként az elmúlt egy év gördülő EBITDA-ja minden idők második legmagasabb értékét eredményezte.

Forrás: Investor.hu

A menedzsment az idei évvel kapcsolatban bizakodó, de az orosz-ukrán konfliktusból eredő kockázatokra felhívja a figyelmet. A Danubius cseh szállodáiban a vendégek fele, a többi országban nagyíjából 10 százaléka érkezik Oroszországból és Ukrajnából, márpedig esetükben a rubel és a hrivnya jelentős gyengülése az utazási kedvre nézve mindenképp kockázatot jelenthet.

Miközben a vállalat EBITDA-ja szépen emelkedik, az elmúlt egy évben a részvény árfolyama is elkezdte a felzárkózás folyamatát. Ha nem törik meg a lendület, látszólag jelentős tér van még az árfolyam előtt úgy, hogy közben a papírok értékeltsége sem mondható magasnak historikus értelemben.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A negyedéves gyorsjelentés csak megerősítette a Danubius-szal kapcsolatos optimizmusunkat, a vállalat a tavaly megfogalmazott várakozásaink szerint teljesít. A részvény értékeltsége, vagy az ingatlanvagyon (általunk 6433 forintnak feltételezett) nagysága ráadásul az árfolyam további emelkedése előtt teremti meg a lehetőséget. Rövid távon mindenestre érdemesebb lehet óvatosnak lenni, hiszen egyelőre nem tudhatjuk, az orosz-ukrán konfliktusok milyen hatással lesznek a vállalat számaira.