Lendületet kapott az amerikai bika

Vágólapra másolva!
A vártnál jobb makroadatok lendületet adtak a New Yorki tőzsdéknek is, így az S&P 500 új napon belüli csúcsra is ment 1908 ponttal. A tartós cikkek rendelésállománya és a szolgáltató szektor PMI adata is jobb lett a vártnál, de a lakáspiacról is kedvező adatok láttak napvilágot.
Vágólapra másolva!

16:10: Szolgáltató szektor és fogyasztói bizalom

A Markit szolgáltató szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindexe is jobb lett a vártnál, ugyanis a májusi előzetes adatok 58,4 pontot mutatnak a várt 55 ponttal szemben. Az 50 feletti érték jelent bővülést.

A szolgáltató szektorban a foglalkoztatottság is megugrott, és január óta a legmagasabb ütemben bővült.

A fogyasztói bizelmi index értéke pedig a vártnak megfelelően 83 pontra emelkedett, az áprilisi 81,7 pontról.

A vezető amerikai tőzsdeindexek maradtak a fél százalék körüli pluszoknál.

15:38: Tartós cikkek rendelése

  • A tartós cikkek rendelésállománya 0,8 százalékkal nőtt áprilisban az USA-ban, a várt 0,7 százalékos csökkenés mellett. Ráadásul a közlekedési eszközöktől tisztított számok is minimális növekedést mutattak (tény: +0,1%, várt: 0,0%).
  • További jó hír hogy az előző havi értékeket jelentősen felfelé módosították (korábbi: 2,6%, módosított: 3,6%).
  • Főként a katonai kiadások dobták meg a számokat, ugyanis ettől tisztítva 0,8 százalékos csökkenést láthatnánk. De ez a csökkenés az előző havi értékek nagy arányú felfelé módosításának is következménye.

Lakáspiac

  • Az amerikai lakáspiacról háromkor érkezett adat a Case-Shiller árindex személyében. Ez pedig 0,9 százalékos emelkedést jelzett az amerikai lakásárakban márciusban. A 20 követett nagyvárosból pedig tizenkilencben növekedtek az árak, egyedül New York lógott ki a sorból. Ráadásul Dallasban és Denverben új csúcsot mutattak az árak márciusban.
  • Az éves alapú áremelkedés viszont kicsit lassult, mivel márciusban 12,4 százalékos emelkedést láthattunk, a februári 12,9 százalék után.

Az amerikai tőzsdék a szép makroadatoknak köszönhetően 0,3-0,5 százalékos pluszbna vannak nyitást követően, ezzel pedig az S&P 500 új napon belüli csúcsra ért 1908 pontnál.