Tízezreket nyerhetnek a gyereket nevelő élettársak

nagycsaládosok, jövedelem, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság nem szólhat bele adóügyekbe. Nemrég mégis olyan döntést hozott, ami egy sokakat érintő és az igazságérzetet sértő adószabály megváltoztatását vonja maga után. Az 1 + 2 gyerek így lesz egyenlő 3 gyerekkel, pedig ez még nincs így. Havonta tízezreket nyernek az élettársi viszonyban gyereket nevelők.
Vágólapra másolva!

A legirritálóbb adószabályokról szóló cikkünkben szerepelt a családi adókedvezmény is. Úgy alkottak meg idestova négy éve, hogy többet ér a házaspárok gyereke, mint az, akit élettársak nevelnek. Most azonban - az adóügyektől eltiltott Alkotmánybíróságnak (AB) köszönhetően - kiegyenlítődnek a kapcsolatok.

Az AB a családi pótlékkal kapcsolatos beadványban úgy döntött, hogy alkotmányellenes a családi pótlék mai szabályozása. Most a törvény megkülönbözteti a gyerekeket attól függően, hogy házasok-e a szüleik, vagy élettársak nevelik őket: magasabb összegű családi pótlék jár azoknak a gyermekeknek, akiknek a szülei egymással házasságot kötöttek, mint azoknak, akiknek a szülei élettársi kapcsolatban élnek. Ezzel szemben, jelölte ki az AB, ugyanannyi családi pótléknak kell járnia a gyerekek után, a parlamentnek pedig ennek megfelelően év végéig át kell írnia a törvényt.

A családi pótlék mai szabályai és a családi adókedvezmény közötti hasonlóság kísérteties. Egyszerű példával lehet szemléltetni a helyzetet: ha két elvált felnőtt házasságot köt - és egyikük egy, a másikuk két gyereket hoz az új kapcsolatba -, akkor az előző házasságukban született három gyerek után havonta 99 ezer forinttal csökkentheti a család a személyi jövedelemadót és a járulékokat. (Idén év elején kiterjesztették a családi adókedvezményt az egyéni járulékokra is, így a családi kedvezmény az szja mellett az egyéni nyugdíj- és az egyéni egészségbiztosítási járulékból is levonható.)

Ha viszont nem házasodnak össze, akkor az adótörvény 1 plusz 2 gyerekkel számol, és csak havi 30 ezer forint adókönnyítés jár.

Az AB nem állapította meg a családi kedvezmény alkotmányellenességét, hiszen az AB többszöri határkör-kurtítása után adószabályt amúgy is csak nagyon kivételes esetben vizsgálhatna a testület. Mégis, a családi pótlék mintájára a családi kedvezmény is változni fog, mégpedig automatikusan. Ennek oka, hogy a személyijövedelemadó- és a járuléktörvény visszautal a családi pótlékról szóló törvényre, és az adóból, járulékból érvényesíthető kedvezményt azok után engedi meg, aki után családi pótlékot kap a szülő. Így ha a parlament év végéig átírja a családi pótlékos törvényt, az a családi kedvezmény módosulását is maga után vonja, és 1 + 2 gyerek minden esetben 3 gyereknek számít majd.

Azt nehéz megbecsülni, hány család örülhet az AB ítéletének. Azok lesznek az érintettek, ahol a családban három vagy több, előző kapcsolatból hozott gyereket nevelnek az élettársak. Három gyerek esetében a szülők a mostani havi 30 ezer forint helyett 99 ezret, négy gyerek után 132 ezer forintot, öt gyerek után 165 ezer forintot vonhatnak le a befizetendő közterhekből.

Ehhez ráadásul nem is kell minden esetben magas jövedelemmel rendelkezniük. Ha a három gyereket nevelő szülők közösen keresnek havi bruttó 287 ezer forintot, máris kiaknázzák a teljes kedvezményt, az öt gyerekeseknél ehhez 478 ezer forint kell. Ha nincs ennyi a havi közös bruttó bér, akkor a kedvezménynek csak egy részét tudják kihasználni.

Szerettük volna megtudni az adótörvényekért felelős NGM-től, hogy hány, élettársi viszonyon nyugvó családot érint majd a családi pótlékról szóló törvény átírása, és ez mennyi pénzt jelent nekik összesen. Ha megérkezik a tárca válasza, kiegészítjük a cikkünket.