Beindulhatnak a francia vállalatok

Vágólapra másolva!
A két nagy francia cég, a L’Oreal és a Peugeot árfolyama az elmúlt hetek mozgásai után fontos szintekhez érkezett. A következő napokban további árfolyam emelkedésre lehet számítani mindkét cég esetében, ha nem romlik el a nemzetközi hangulat.
Vágólapra másolva!

L’Oreal: Sávból törhet ki

A L’Oreal napi grafikonján egy sáv, és egy csökkenő csatorna azonosítható. Miután az árfolyam kitört a csökkenő csatornából, egészen a 130 eurón húzódó felső sávszélig menetelt.

Az árfolyam lefordulása első körben a csökkenő csatorna felső széléig folytatódhat. Ha erről a szintről ismét erősödni tudna a papír, akkor az azt jelenti, hogy egy visszateszt történt, és onnan ismét célba veheti a 130 eurós, illetve a 134 eurós ellenállásokat.

Az MACD hamarosan eladási jelzést mutathat, és az RSI mozgása is a gyengülést jelzi. Ha ez a gyengülés tartósnak bizonyul, akkor az árfolyam az 121 eurós alsó sávszéléig csúszhat vissza.

L'Oreal napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikonon egy zászlószerű formáció lehet kialakulóban. Ha az árfolyam kitörne a sávból, amit az MACD is jelez, akkor első körben a 137 eurós szintig erősödhet a részvény. Ha viszont lefordulna a felső sávszélről, akkor az 50 hetes mozgóátlag, illetve az alsó sávszél szolgálhat támaszként.

L'Oreal heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Peugeot: Folytatódhat az emelkedés

A Peugeot árfolyama a 9 eurós támasz szintig csúszott vissza, miután a hónap elején egy fej-váll alakzatból tört le. A támasz szintről való felpattanása óta már a 200 napos mozgóátlagot is átszakította, és halad az alakzat nyakvonala felé.

Ha tovább folytatódik a Peugeot emelkedése, amit az MACD is jelez, akkor megpróbálkozhat a nyakvonal és az 50 napos mozgóátlag által kiépített ellenállási zóna áttörésével. Amennyiben ez sikerül, akkor a következő ellenállás a 11,5 eurós szinten húzódik. Az RSI emelkedő mozgása is az árfolyam erősödését segítheti.

Ha elfogyna a papírlendülete, akkor először a 200 napos mozgóátlagig eshet vissza. Ha a részvény ezt a szintet is letöri, akkor a 9 eurós támasz akadályozhatja meg a további esést.

Peugeot napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Peugeot 2012 év vége óta emelkedő trendben mozog. 2013-ban ez az emelkedés felgyorsult és egy meredekebben emelkedő trendvonal is kialakult.

Most erről a meredekebb trendvonalról rugaszkodhat el a papír. Attól függetlenül, hogy az 50 hetes mozgóátlag nyomja felfele az árfolyamot, nehézkes lehet a további emelkedés mivel a 10,5 eurós ellenállás és a 200 hetes mozgóátlag is akadályt jelenthet. Ha a vevők segítik a Peugeot-ot ezeknek a szinteknek a leküzdésében, akkor a 12 eurós szintig is eljuthat.

Ha lefordulna erről a szintről a Peugeot, amit az MACD eladási jelzése is mutat, akkor a 7,5 eurós támaszig gyengülhet a részvény.

Peugeot heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.
Mi az RSI?
Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.