Vágólapra másolva!
Benyújtotta a felügyelethez szükséges dokumentumokat az Alibaba, ezzel pedig hivatalosan is eldőlt, jön a tőzsdére az internetes óriás, az alapító, a korábbi angol tanár Jack Ma vagyona pedig milliárdokra nőhet.
Vágólapra másolva!

Bár az Alibaba az F-1 névre keresztelt dokumentumot ugyan benyújtotta, a nagy kérdésre ezzel nem adott választ, nevezetesen arra, hogy mekkora lesz az IPO nagysága. Más, izgalmas kérdésekre viszont választ kaphattunk, kezdjük is szép sorjában, mit tudtunk meg tegnap.

Az Alibabáról részletesen már többször is írtunk, főbb összefoglalónk itt érhető el.

Jön!

Első, és talán a legfontosabb válasz: Tényleg jön, tényleg az USA-ba. Persze azt még nem tudjuk, hogy Nasdaq, vagy éppen NYSE, de az már biztos, hamarosan kereskedhetünk a részvényekkel. Ami szintén kiderült, a Credit Suisse lesz a legfőbb aláíró bank, de az IPO-ban szerepet kap a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Morgan Stanley, illetve a Citigroup is.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

Szintén kiderült, hogy az Alibaba legalább 1 milliárdos IPO-t hajthat végre, ám a dokumentumban szereplő összeg csupán iránymutatásul szolgálhat a regisztrációs díj számításához. Ennél a tényleges IPO sokkal magasabb lehet.

Azt viszont nem tudjuk, hogy mennyi részvényt ad el a vállalat, valamint azt sem, hogy milyen árfolyamon. A legfrissebb piaci hírek szerint 12 százalékos pakkot dobhat piacra az Alibaba, így ha a 160-170 milliárdra értékelné a piac a vállalatot, akkor a Visa 19,5 milliárd dolláros IPO-ját is meghaladhatná, ami új csúcs lenne Amerikában. A tervek szerint még idén jöhet az Alibaba IPO-ja, akár már nyáron.

250 milliárd

A dokumentumba csatolt prospektusból egyébként számos új adat derült ki:

  • 248 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak az Alibabán 2013-ban. Ez meghaladja a Forrester Research korábbi elemzését, valamint az Amazon.com 100 milliárdos forgalmát is.
  • Összesen 231 millióan használják az Alibaba szolgáltatását, ami 14 százalékos növekedést jelent éves alapon.
  • Mobilról ráadásul már 136 millióan használják az internetes kereskedelmi óriás alkalmazásait, nem is csoda, hogy 37 milliárd dollárnyi mobilos vásárlást bonyolítottak le a felhasználók.
  • Ráadásul a mobilos vásárlások aránya folyamatosan növekszik, 2013 végén már az árbevétel 19,7 százaléka jött erről a platformról.
  • Ezzel együtt földrajzi szegmentáltság szempontjából továbbra is Kína dominál, 2013 negyedik negyedévében közel 90 százaléka származott innen az árbevételnek. Ez egyrészt nagy növekedési lehetőséget jelent például a nemzetközi piacokon, másfelől viszont sebezhetővé teszi a kínai versenytársakkal szemben.
Felül a mobilos forgalom, illetve annak aránya, alul pedig az aktív felhasználók száma. Forrás: SEC F-1 dokumentum.

Mennyit érhet?

A millió, illetve milliárd dolláros kérdés persze így még továbbra sem dőlt el, nevezetesen mennyit is érhet az Alibaba. A táraság belső kalkulációi szerint a részvények fair értéke 50 dollár közelében lehet, így a piaci szereplők szerint alapvetően 120 milliárd dollár közelébe "árazza be magát" az Alibaba.

Látva a 2013 végéig rendelkezésre álló pénzügyi adatokat, valamint a főbb szektortársak értékeltségi mutatóit (30 körüli P/E ráta), ezzel alapvetően a versenytársakkal megegyező értékeltség mellett forognának a részvények. Legalábbis sokkal inkább, mint a korábban emlegetett 150-250 milliárd dolláros piaci kapitalizáció esetén.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a technológiai szektor az utóbbi napokban-hetekben igen gyengén szerepelt, ha pedig ez a tendencia a következő hónapokban is fennmarad, akkor már elég nehéz lenne indokolni a 250 milliárd dolláros árat, de még a 120 milliárd körüli piaci kapitalizáció is egyre meredekebbnek tűnhet.

Bár ez már csak lamentálás, illetve játék a számokkal, ha valóban 12 százalékos pakkot dobna piacra az Alibaba, akkor így 15 milliárd dollár alatt is maradhat az IPO, amivel végül nem sikerülne majd elérni a Facebook 2012 májusi IPO-ját.

Yahoo

Nem szabad persze elfelejteni a Yahoo-t sem, illetve a tényt, hogy a Marissa Mayer vezette internetes cég jelentős részesedéssel bír az Alibabában. A legfrissebb számok alapján (alkalmazva a fent említett cikkben követett metódust), továbbra is úgy fest, nem árazza a piac 150 milliárdra, de még 120 milliárdra sem az Alibababát. Kalkulációink szerint valahol 80 és 90 milliárd dollár körül lehet az Alibaba piaci kapitalizációja a Yahoo árazása alapján, ami azért annyira nagyon nem esik messze attól a bizonyos 120 milliárd dollártól.

Ez alapján pedig egy nagy emelkedésnek a Yahoo árfolyamában - pusztán az Alibabával kapcsolatos fokozódó optimizmus miatt - egyre kisebb az esélye. Kalkulációink szerint - felhasználva a szektortársak átlagos értékeltségét - valahol 10-15 százalék között lehet a felértékelődési potenciál, holott pár hónapja még 20-30 százalékot láttunk.

A technológiai szektor gyengélkedésével pedig az Alibaba lehetséges piaci értékére vonatkozó várakozások is csökkennek. Hiába vagyunk tehát egyre közelebb az IPO-hoz, a várakozásokhoz való közelebb árazódás már csak látszólag arra elég, hogy védje a Yahoo-t a többi cégnél látható nagy összezuhanástól.