Hátat fordít Indiának a francia áruházlánc

Vágólapra másolva!
A hétvégén több indiai napilap is arról számolt be, hogy értesüléseik szerint a francia Carrefour élelmiszer kiskereskedelmi lánc elhagyhatja a világ második legnépesebb országát, miközben néhány hete még pont hogy a terjeszkedésről volt terítéken.
Vágólapra másolva!
  • A tárgyalások annak ellenére fulladhattak kudarcba, hogy néhány hete a sajtó még arról cikkezett, a Carrefour igen közel került az üzlet tető alá hozásához.
  • A lépés hátterében az állhat, hogy nem tudott megállapodni a Bharti konglomerátummal 5 helyi egységének átvételéről, ami egy közös vállalkozás indításának alapja lett volna. Így viszont veszélybe került a francia cég működése, mivel az indai választások befejeztével várhatóan felálló kormány az előrejelzések szerint szeretné kiszorítani a külföldi tulajdonú áruházláncokat.
  • A Carrefournál állítólag már két hete a kivonuláson dolgoznak, a folyamat első lépéseként pedig heteken belül megkezdődhetnek az elbocsátások. Az indiai sajtóban megjelenteket a Reuters megkeresésére azonban a kiskereskedelmi vállalatnál nem kívánták kommentálni.
  • A Carrefour árfolyama dél környékén 1,1 százalékos csökkenést mutat péntekhez képest, ugyanakkor a gyenge teljesítményben inkább a kedvezőtlen piaci hangulatnak lehet nagyobb szerepe.
  • Az indiai kivonulás híre azért nem számít komoly csapásnak, mivel a francia kiskereskedő bevételeihez elenyésző mértékben járul hozzá az öt darab indiai áruház kiesése, másrészt a világ második legnépesebb országával eddig sem számolt kulcspiacként a Carrefour vezetése.