Hatalmas profitzuhanás az óriásbanknál

HSBC napi grafikon
Vágólapra másolva!
Egy év alatt ötödével zuhant vissza Nagy-Britannia egyik legnagyobb bankjának, az HSBC-nek a profitja az első negyedévben. Ez nem okozott meglepetést, mivel megfelelt az elemzői várakozásoknak, ennek ellenére a részvények 1 százalékot estek. 
Vágólapra másolva!

Az HSBC első negyedéves gyorsjelentésének főbb pontjai:

  • Az adózás előtti profit egy év alatt 20 százalékkal, 6,79 milliárd dollárra csökkent. Ez nagyjából megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak (6,77 milliárd dollár).
  • A visszaeső profit elsődleges oka a befektetési banki üzletág gyengélkedése. Az egység adózás előtti profitja szintén ötödével csökkent, és 2,87 milliárd dollárra esett vissza az első negyedévben. A kötvénykereskedésből származó bevételek jelentős mértékben visszaestek, ami miatt a befektetési banki egység bevételei 11 százalékkal, 5,16 milliárd dollárra csökkentek. Ezen túl a devizaárfolyamok számukra kedvezőtlenül változása is nyomás alá helyezte az eredményeket.
  • A bank összes bevétele így 15,9 milliárd euróra esett vissza, ami elmaradt a várakozásoktól (16,4 milliárd dollár).
  • A bevételek visszaesését csak részben tudták ellensúlyozni az operatív költségek 5 százalékos, 275 millió dolláros csökkenése.
  • Az eredményekre 1 százalékos mínuszba kerültek az HSBC részvényei.
HSBC napi grafikon Forrás: Amibroker, Investor.hu