Óriási veszteség a Chryslernél

Vágólapra másolva!
Több mint fél milliárd dolláros veszteséget ért el az első negyedévben a Chrysler. A patinás autógyártó eredményeit a Fiattal történő összeolvadás rontotta, azok nélkül tetemes nyereséget mutathatott ki a vállalat. 
Vágólapra másolva!

Első ránézésre csalódást keltő eredményeket ért el az első negyedévben az USA egyik meghatározó autógyártója, a Chrysler. A január óta a Fiat leányvállalatának számító Chrysler 690 millió dolláros nettó veszteséget ért el az idei első három hónapban, szemben az egy évvel korábbi 166 millió dolláros nyereséggel - derült ki a cég gyorsjelentéséből.

A Chrysler eredményeit nagy mértékben egyszeri tételek rontották, melyek a Fiattal történő összeolvadáshoz kapcsolódnak. Ilyen egyszeri tétel volt például a Veba amerikai autóipari szakszervezetnek fizetett 504 millió dolláros adósságtörlesztés, mely a Chrysler korábbi tulajdonosa volt.

Az egyszeri tételek nélkül azonban nem fest olyan rosszul a Chrysler gyorsjelentése, sőt! Azok nélkül ugyanis 486 millió dolláros módosított nettó profitot ért el a társaság, ami közel háromszorosa az egy évvel korábbi értéknek. Az árbevétel növekedése is "szemrevaló" volt, egy év alatt 23 százalékkal bővült, és 19 milliárd dollárt tett ki.

Forrás: Chrysler, Investor.hu

Ez nagy részben az autóértékesítések emelkedésének köszönhető, ami szintén arról árulkodik, hogy jó irányba halad a Chrysler szekere. A vállalat 621 ezer autót adott el a negyedév során, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Kifejezetten a fő piacnak számító USA-ban volt jelentős a kereslet a Chryslerek iránt, mivel az államokban 19 százalékkal ugrott meg a forgalmuk. Így az amerikai piacon 12,5 százalékos részesedéssel rendelkezett a Chrylser a negyedév végén (egy évvel korábban 11,4 százalékos volt a piaci részesedés).

Egészen elképesztő az a sorozat, amit a társaság Amerikában produkál, ugyanis sorozatban 49 hónapban növekedett az amerikai autóértékésítése éves alapon.

A vállalat menedzsmentje arra számít, hogy idén 2,3-2,5 milliárd dolláros módosított nettó nyereséget fognak tudni elérni, 80 milliárd dolláros árbevétel mellett. Az árbevétel így több mint 10 százalékkal növekedhet majd 2013-hoz képest.

Az eredményekre nem "haraptak rá" a Fiat befektetői, az olasz autógyártó részvényei 0,2 százalékos mínuszt szedtek össze a Chrysler gyorsjelentése után.

Fiat napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu