EXIM: ősszel indulhat a mikrohitel program

Vágólapra másolva!
A kedvezményes hitel azt az exportőr kört célozza, amely nem veheti igénybe a Széchenyi Kártyát.
Vágólapra másolva!

EXIM Mikrohitel Kártyát vezet be a Nemzetgazdasági Minisztérium az Eximbank közreműködésével. A programmal az exportáló vagy exportőrnek beszállító hazai kkv-kat kívánja segíteni a kormány. A kedvezményes hitel azt az exportőr kört célozza, amely nem veheti igénybe a Széchenyi Kártyát.

Az EXIM Mikrohitel Program keretében a vállalkozások kedvezményes kamatozású folyószámla hitelkeretet és ehhez kapcsolódó bankkártyát igényelhetnek majd a hitelprogramban részt vevő bankoktól, mondta Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatója. A mikrohitel megújítási lehetőséggel igényelhető egyéves futamidőre, minimum 10 ezer és maximum 200 ezer euró, illetve 3 millió és 60 millió forint közötti összegben. A hitel kamatának maximális mértéke 4,1 százalék. A hitelköltség a garanciadíjjal együtt sem haladja meg az évi 6,1 százalékot.

A következő négyéves kormányzati ciklusban a gazdaságfejlesztés területén a Magyar Fejlesztési Bank elsősorban a nagyvállalatok támogatásával foglalkozna az elképzelések szerint, míg az Eximbank egyre inkább a kisvállalkozók széles körének finanszírozására koncentrálna, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ennek érdekében bővítik az Eximbank irodahálózatát, és a következő hónapokban 8 új vidéki helyszínen nyit fiókot a hitelintézet.

Az új mikrohitel program kapcsolódik fog az Eximbank exportélénkítési hitelprogramjához, amely jelenleg 1 milliárd eurós kerettel működik, és amelyhez már 21 hitelintézet csatlakozott.