Éves beszámolók: két hét múlva határidő

Vágólapra másolva!
Körülbelül félmillió gazdasági társaságot érint az éves beszámoló közzététele vagy letétbe helyezése. Az adatokat 2014. május 31-éig kell benyújtani a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálata részére.
Vágólapra másolva!

BDO Magyarország összefoglalta a tudnivalókat. Ha a társaság kettős könyvvitelt visz, és az üzleti év fordulónapja december 31-e, május 31-e a beszámoló határideje. Az összevont beszámolóé június 30-a. A kötelezettségnek immár öt éve az Ügyfélkapun keresztül is eleget lehet tenni.

A beszámoló önmagában nem elég,

csatolni kell ezeket a dokumentumokat is:

  • kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot, vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó könyvvizsgálói jelentést,
  • az adózott eredmény felhasználására vonatkozó javaslatot,
  • a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény szerinti kitöltött elektronikus űrlapot,
  • a közzétételi költségtérítés fizetését igazoló bizonylatot.

Az üzleti jelentést nem kell csatolni, de minden érdekelt részére megtekinthetővé kell tenni a vállalkozás székhelyén.

A nemzetközi számviteli standardok (IFRS) alapján jelentő cégeknek a fent felsorolt dokumentumokat az internetes honlapjukon is közzé kell tenniük, és azok megtekinthetőségét legalább a következő második üzleti évre vonatkozó adatok közzétételéig folyamatosan biztosítaniuk kell.

A mulasztó társaság a következő szankciókra számíthat:

  • a határidő letelte után 15 nappal az adóhatóság 500 ezer forint mulasztási bírságot szabhat ki, és a benyújtást is pótolni kell,
  • ha a második határidő letelik, az adóhatóság ismételten felszólítja a társaságot 1 millió forint mulasztási bírság kiszabása mellett, a társaságnak 60 nap áll rendelkezésére,
  • ha a második határidőt is elmulasztja a társaság, az adóhatóság felfüggesztés nélkül törli az adószámát, illetve kezdeményezi a cégbíróságnál a cég megszűntnek nyilvánítását.

A beszámolót akkor is be kell nyújtani, ha az adózó a mulasztás elkövetésekor felszámolás vagy végelszámolás alatt állt, de ebben az esetben nincs bírság. Emellett harmadik fél is kezdeményezheti a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását, ha a közzététel elmaradása az ő jogos érdekeit érinti.

Hogyan javítható?

Varga Péter, a BDO Magyarország könyvvizsgálati üzletágának cégvezető partnere tájékoztat, hogy a jogszabály tavaly decemberi módosítása nyomán a már közzétett beszámoló a Céginformációs Szolgálat honlapjáról nem távolítható el, ahogy javított változatot sem lehet benyújtani. A hibát a könyvelésben kell majd helyesbíteni, és annak tényét a következő üzleti évről készített beszámolóban kötelező feltüntetni.

Kit nem érint?

Az éves beszámoló kötelezettsége alól mentesek azok a szervezetek, amelyeket nem a cégbíróság jegyzett be – például alapítványok, sportegyesületek, társasházak, vadász-, vízügyi-, egyéb társaságok, egyesületek, pártok, ügyvédi irodák, egyéni vállalkozók, egyházak és szakszervezetek –, illetve amelyeket ugyan cégbíróság jegyzett be, de a jogszabály alapján nem kell beszámolót készíteniük – például bevételi nyilvántartást vezető evás bt és kkt., egyéni cégek, külföldiek magyarországi kereskedelmi képviselete.