Európa legjobb devizája volt a forint

Vágólapra másolva!
Európából a legnagyobbat erősödő deviza volt ma a forint az euróval szemben, ráadásul a világon is mindössze öt darab deviza nyújtott jobb teljesítményt. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben a nemzetközi tőzsdéken újból elromlott a hangulat.
Vágólapra másolva!
  • Egész nap kiváló teljesítményt nyújtott a forint, hiszen az euróval szembeni árfolyama a reggeli 308,5 közeli szintekről egészen 307 alá erősödött (306,8).
  • Pedig nagyon releváns hír, ami ezt kiválthatta volna nem látott napvilágot sem itthon, sem pedig külföldön. Ugyanis, ha csak a feltörekvő piaci devizákat nézzük, akkor messze a forint nyújtotta a legjobb teljesítményt, őt csak az orosz rubel volt képes követni, de például sem a zloty, sem a román lej nem mozdult ekkorát.
Forrás: Investor.hu
  • De ha a világ összes devizáját vesszük figyelembe, akkor is mindössze öt előzi a forintot, köztük olyan egzotikus fizetőeszközök, mint a Seychelles-szigeteki rúpia, vagy a vanuatui vatu (az ausztrál és az új-zélandi dollár mellett).
  • De nem csak a forint tűnt ki ma a nemzetközi mezőnyből, ugyanis a BUX index lényegében egyedül tartotta meg, sőt növelte pluszait a nap során. Végül 1,7 százalékkal került feljebb a magyar tőzsde, köszönhetően mindenekelőtt az OTP-Richter-Magyar Telekom hármasnak.
  • A bankpapír 2,7 százalékot drágult (4315 forint), de a Richter is 1,7 százalékos plusszal (3795 forint) hangolt a holnapi gyorsjelentésére. Míg a Magyar Telekom 2,5 százalékkal 327 forintra emelkedett.
  • Zárásra még a Mol is pluszba lendült és az olajpapír 0,2 százalékkal került feljebb (12 730 forint).
  • A forgalom elég lapos volt ma is a BÉT-en, mindössze 5,4 milliárd forintos, ami valamivel több mint a fele az idei átlagnak.
Forrás: Investor.hu

  • A kispapírok közül az ANY Biztonsági Nyomda 2 százalékot esett (720 forint), míg a CIG Pannónia 2,9 százalékot drágulva, 216 forinton tért nyugovóra. Kiemelendő még a Graphisoft Park teljesítménye, amely mindössze 20 forintot veszített ma értékéből (1478 forint), pedig ma esett le róla a 90 forintos osztalék, ami általában hasonló mértékű csökkenést szokott jelenteni az árfolyamban is.
  • Az európai részvénypiaci hangulatot az ronthatta el, hogy az OECD a deflációs veszélyekre figyelmeztette az eurózónát, és azonnali kamatvágást javasolt, hogy ezt elkerüljék. Egyébként csütörtök délután dönt az EKB az irányadó rátáról. Az OECD emellett a világgazdaságra is pesszimistább lett, szerinte 3,4 százalékkal bővülhet idén a korábban jelzett 3,6 százalék helyett.
Forrás: Investor.hu

  • Az amerikai indexek is lefelé mozognak a keddi kereskedésben, jelenleg 0,4-0,8 százalékos mínuszokat látni. Az egyedi részvények közül az AIG biztosító több mint két százalékos mínuszban van, de az igazi feketelevest a Twitter tartogatta mára, ugyanis árfolyama közel 10 százalékkal zuhan, miután tegnap jártak le az IPO során meghatározott eladási tilalmak, amit az akkori tulajdonosoknak kötöttek ki.
Forrás: Investor.hu