Ennyi édeskevés lesz a 4-es metró gyártójáért

Vágólapra másolva!
Kevesli a francia elnök a nálunk a 4-es metrókocsikról ismert Alstom energetikai eszközeiért benyújtott 12,4 milliárd eurós számlát. A General Electric ennyit fizetne ugyanis a divízióért, ami Francois Hollande elnök szerint nem elégséges.
Vágólapra másolva!

Az ajánlat nem elég magas és ezért nem elfogadható, nyilatkozta a francia elnök, Francios Hollande kedden. Van egy másik lehetőség is, így azt is fontolóra kell venni, ha az jobb, tette hozzá. Hollande itt a Siemens ajánlatára gondolt, ugyanis a német cég is bejelentkezett az Alstom energetikai eszközeiért, és cserében ők átadnák a közlekedési eszközök divízióját a franciáknak.

Egyébként a francia ipari miniszter, Arnaud Montebourg már korábban is a németek ajánlatát favorizálta, mivel szerinte így két európai bajnok cég jöhetne létre. Legutóbbi GE-nek írt levelében pedig úgy fogalmazott, hogy inkább egy kiegyensúlyozott partnerséget szeretnének, nem pedig egy olyan felvásárlást, ami az Alstom eltűnéséhez vezetne.

A miniszter azt is kilátásba helyzete, hogy jó lenne, ha az energetikai eszközökért cserébe a GE átadná az Alstomnak a tehervasúti iparágban meglévő eszközeit. A társaság legnagyobb tulajdonosa, a Bouygues viszont az amerikaiak ajánlatát támogatják sajtóforrások szerint, mivel ezesetben jelentősen lehetne csökkenteni az adósságot, és még a részvényeknek is juttathatnának vissza.

Korábban:

Habár a francia állam nem tulajdonos az Alstomban, a kabinet mégis stratégiai fontosságúnak tekinti a vállalatot, mivel kb. 18 ezer embert foglalkoztat otthon, ráadásul atomerőművekhez is gyárt turbinákat, ami nem lenne jó ha teljesen idegen kezekbe kerülne. Franciaországnak meg kell tartania technológiai szuveneritását a nukleárisenergia iparágban, írta Montebourg.

A GE-től úgy nyilatkoztak, hogy ők nyitottak bármilyen nemű egyeztetésre a kormánnyal, és megismételték, hogy ajánlatuk jó Franciaországnak, az Alstomnak és a GE-nek is.

Egyébként a Siemens már felállított egy csoportot, ami átvilágítja a francia céget, és annak végén állnak majd elő egy ajánlattal. Míg az Alstom vezetősége kinevezett egy független bizottságot, ami az ügylet hatásait vizsgálja meg.

Az Alstom árfolyama egy százalék feletti mínuszba került a hírekre, bár ez nem nagyon tér el a francia tőzsde nagypapírjainak keddi teljesítményeitől. Amióta először megjelentek a felvásárlásról a pletykák az Alstom árfolyama húsz százalékot ugrott, vagyis a mostani mérsékeltebb csökkenés nem számít igazán jelentősnek.

Kérdés, hogyan folytatódik majd a felvásárlási csata, és hogy a franciák részéről ki tudja jobban érvényesíteni erejét.

Forrás: Investor.hu