Nem kapunk gázolajat az oroszoktól

Vágólapra másolva!
Sem Ukrajnába, sem pedig Magyarországra nem jut el orosz gázolaj a Transznyefty vezetékén keresztül, a Mol szerint azonban ennek nem lesz lényegi hatása az olajtermék-ellátás hazai biztonságára. 
Vágólapra másolva!
  • Állagmegóvási munkákat kezdett a Transznyefty a Magyarországra is gázolajat szállító csővezetékén a Reuters információi szerint, vagyis ezen keresztül pillanatnyilag nem érkezik gázolaj az országba.
  • Tulajdonjogi vitával magyarázzák a döntést, és cáfolják, hogy annak köze lenne az ukrán válsághoz. Ezt persze igen nehéz elhinni, a lépés sokkal inkább tűnik egyfajta nyomásgyakorlásnak Moszkva részéről.
  • A Mol az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Magyarország olajtermék-ellátásának biztonságát és annak folyamatosságát nem befolyásolják a történtek.
  • A hazai olajcég finomítóinak alapanyag beszerzésében csak kiegészítő szereppel bír a szóban forgó vezeték, így a leállásnak nincs érdemi hatása a társaság működésére. Az olajcég azt is hangsúlyozza, hogy számos forrásból szerzi be a finomítói által feldolgozott alapanyagot.
  • Még ha el is fogadjuk, hogy a vezeték leállításának nincs érdemi hatása a Mol-ra, részvényesi szemmel nézve az oroszok lépése így is a kockázatokra irányítja rá a figyelmet. Amennyiben ugyanis arról van szó, hogy az oroszok egyfajta nyomásgyakorlásnak tekintik a vezeték elzárását, úgy a feszültségek fokozódásával egyfajta következő lépcsőként akár a kőolajforgalom akadályoztatására is sor kerülhet. Ez persze a nagymennyiségű orosz olajat feldolgozó dunai és pozsonyi finomítók számára nem lenne túl jó hír. Mindez persze egyelőre csupán egy igen szélsőséges forgatókönyv szerint képzelhető el, és fontos jelezni azt is, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az ukrán események miatti orosz nyomásgyakorlást látunk.