Behúzta a féket a forint

Vágólapra másolva!
Nap közben sikerült megállítani reggeli gyengülését a forintnak, jelenleg 303,5 közelében ingadozik az euróval szemben. Nem volt nagy hatással az árfolyamra az MNB újabb kamatvágása sem.
Vágólapra másolva!

17:19: 303,5-nél az EURHUF

A délután folyamán előpbb kicsit erősödött a forint a tovább javuló nemzetközi hangulatban, majd visszatért a 303,5-ös szintközelébe az euróval szembeni árfolyam.

Forrás: Investor.hu

14:15: Nem reagált a forint a kamatvágásra

Meg sem moccant a forint árfolyama, az MNB vártnak megfelelő kamatvágására (10 bázisponttal, 2,4 százalékra csökkent az irányadó ráta), az EURHUF árfolyam 303,6 környékén áll.

Dél környékén fordult meg a forint csökkenő trendje, akkor 303,9 környékéről fordult vissza a magyar deviza.

Forrás: Investor.hu

10:26: Gyengül a forint

Nagyobb lendülettel indult el a forint a gyengülés irányába a reggeli órákban, bár hatalmas mozgásról még nem beszélhetünk. Az EURHUF árfolyam a 303 alatti szintekről 303,5 fölé szúrt fel.

Nem csak a forint szerepel gyengén a régiós devizák közül a lengyel zloty hasonló produkciót mutat, ellenben a román lej erőúsödni tud. A feltörekvő piaci devizák közül még a török líra és az orosz rubel is elgyengült az euróval szemben.

Nagy hatással lehet majd a forint árfolyamára a délután kettő órakor érkező MNB kamatdöntés, amitől a piac 10 bázispontos csökkentést vár. Ezzel 2,4 százalékra csökkenne az alapkamat.

Technikai szemszög

Ránézve a grafikonra, az EUR/HUF árfolyama áprilisban letört egy ékelődésből, és sikeresen érte el a 303 forintos szintet. Annak ellenére, hogy az 50 napos mozgóátlag nyomja lefele az árfolyamot a forintnak nehéz lesz erről a szintről tovább erősödnie, mivel a 303-nál több támasz is azonosítható. Itt húzódik az 50 százalékos Fibonacci-szint, a 200 napos mozgóátlag, illetve a növekvő trendvonal is.

Abban az esetben, ha felpattanna az árfolyam, akkor először a 306 forintos, majd a 308 forintos árak jelenthetik a következő ellenállásokat. Amennyiben az 50 napos mozgóátlag hatására, mégis letörné ezt a támasz zónát a forint, akkor akár 300-ig is erősödhet a forint az euróval szemben.

EURHUF napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikonon is fontos támaszokhoz közelít az EURHUF árfolyam. A 61,8 százalékos Fibonacci-szinten az 50 hetes mozgóátlagon és az emelkedő trendvonalon nehezen verekedheti át magát a forint. Ha ez mégis megtörténne, amit az MACD eladási jelzése is sugall, akkor a 296-os szintig erősödhet a forint az euróval szemben. Felpattanás esetén, szigorúan technikai szemszögből, ismét 317-ig menetelhetne az árfolyam.

EURHUF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Persze hozzá kell tenni, hogy a mai kamatdöntés érdemi befolyással lehet az árfolyamra, és egy esetleges meglepetés, vagy valamilyen utalás a döntéshozóktól komoly mozgásokat indíthat el.