A lánctartozások miatt leépítenek a cégek

Vágólapra másolva!
Egész Európában probléma, hogy a vállalkozások késve teljesítik fizetési kötelezettségeiket, de Magyarországon különösen sok cég panaszkodik erre. Emiatt nem tudnak bővülni, sőt többen leépítésre kényszerülnek.
Vágólapra másolva!

Jóllehet az európai gazdaság lassan maga mögött hagyja a recessziót, a megkérdezett európai vezetők 40 százaléka azt nyilatkozta, hogy a késedelmes fizetés miatt nem vesz fel új munkavállalókat, és minden negyedik európai vállalat szerint a fizetési késedelmek egyik következménye, hogy kénytelenek alkalmazottakat elbocsátani - derül ki az Intrum Justitia követeléskezelő felméréséből. A probléma összeurópai szinten jelentkezik, a fizetési késedelmekből származó leírási veszteség 3 százalékról 3,1 százalékra nőtt a tavalyi évhez képest, és együttesen 360 milliárd eurót jelent.

A probléma a jól teljesítő vállalkozások növekedését is nehezíti, a fejlesztések hiánya miatt gyakori a munkaerő leépítés és a létszámbővítés elhalasztása. Európai szinten a megkérdezettek 72 százaléka mondta azt, hogy nem lát pozitív változást üzletmenetében, és 46 százalékuk a fizetési kockázat emelkedésére számít.

Skandinávia az élen

A kutatás eredményei alapján a skandináv országok és Svájc a legjobban fizető országok, legrosszabbul pedig Portugália, Görögország, Románia, Spanyolország és Olaszország teljesít. A veszélyzónában lévő országok - Ciprus, Görögország és Spanyolország - eredményei tovább gyengültek a tavalyi felméréshez képest. Magyarország fenntartotta tavalyi helyét, így továbbra is a veszélyzónában, de annak tetején szerepel a fizetési kockázat tekintetében.

Jó hír azonban, hogy szektortól függetlenül folytatódik a 2012 óta tartó javuló tendencia, és mindenhol folyamatosan csökken a fizetési idő. A fizetés átlagos időtartama a fogyasztói szférában 34, a kereskedelmi szférában 47, az állami szférában pedig 58 nap. Egy további pozitív változás, hogy az EU-ban működő vállalkozások 86 helyett már átlagosan csak 80 napot várnak, mielőtt kintlévőségeiket követeléskezelőnek adják. Ez a várakozási idő hazánkban magasabb, átlagosan 89 nap.

Nálunk rosszabb a helyzet

Magyarországon még mindig komoly probléma a késve fizetés. Az Intrum Justitia felmérésében szereplő cégek túlnyomó része, a megkérdezettek 72 százaléka látja úgy, hogy a késve fizetés komolyan akadályozza a vállalkozások fejlődését. A késve fizetés mögött változatlanul a vevők pénzügyi nehézségei állnak. A folyamat gyakran lánctartozásokat indít be: aki késve jut a pénzéhez, az maga is gyakran késve fizet.

A válság elhúzódó hatása hazánkban is jól kivehető. A vállalkozások fejlődési mutatói számos tekintetben romlottak. A megkérdezett vállalkozások 66 százaléka csökkenő árbevételről számolt be, és 59 százalékuk a túlélésért küzd. Miközben a fizetési idő hazánkban is stabilizálódni látszik a leírási veszteség 4 százalékról 4,3 százalékra nőtt az elmúlt évben. A megkérdezett cégek 44 százaléka mondta azt, hogy nem tervez további munkaerő-felvételt, és 32 százalékuk pedig elbocsátásokkal is számol. Összességében 95 százalék nem vár pozitív változást üzletmenetében és 33 százalékuk látja úgy, hogy az elkövetkező 12 hónap során növekedni fog a nem fizető ügyfelek száma.