Ebből az emelkedésből még baj lehet

A felső grafikonon az S&P 500-at lehet látni, az alsón pedig, hogy mennyi S&P 500 komponens tud új éves csúcsot elérni. Egyre szembeötlőbb a szétválás.
Vágólapra másolva!
Érdekes grafikont tett közzé a Business Insider, amiből az derül ki, hogy az S&P 500 ugyan történelmi csúcson mozog, de egyre kevesebb részvény tud éves csúcsra emelkedni. A belső szerkezet változása pedig nem szokott jó ómen lenni. Nem árt óvatosnak lenni.
Vágólapra másolva!
  • Egy meglehetősen érdekes grafikont tettek ki tegnap este a Business Insider oldalára, ami nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve.
  • Annak ellenére, hogy a világ egyik legjobban figyelt tőzsdeindexe, az S&P 500 történelmi csúcs közelében mozog, egyre kevesebb S&P 500 komponens képes éves csúcsra emelkedni.
  • A szétválás megkérdőjelezheti a mozgást, ugyanis egyre kevesebb részvény tud részt venni a raliban és csak azért tud új magasságba jutni az S&P 500, mert a nagyobb cégek tudnak növekedni.
  • Az ilyen divergencia óvatosságra intő jel lehet, ami miatt akár rövid távon egy korrekciót sem lehet kizárni.
  • Attól, hogy divergencia látható, nem kell világ végére számítani, ez is csak egy jel, a sok egyéb mellett, aminek a segítségével megpróbáljuk jobban megérteni a piacokat.
A felső grafikonon az S&P 500-at lehet látni, az alsón pedig, hogy mennyi S&P 500 komponens tud új éves csúcsot elérni. Egyre szembeötlőbb a szétválás. Forrás: Business Insider, Investor.hu