Dőlnek a cégek, dőlnek a rekordok

Vágólapra másolva!
Folytatódik a vérfürdő a cégek között: minden idők háromhavi rekordja dőlt meg, az éves törlési ráta pedig 7 százalékra emelkedett az előző negyedévben az Opten adatai szerint.
Vágólapra másolva!

"Korábbi előrejelzésünket, miszerint az egész évre várható magas cégfluktuáció év elején ideiglenesen tovább emelkedik, igazolják az áprilisi számok," mondta Tóth Tamás, az Opten igazgatója az adatokat kommentálva.

Áprilisban 3621 céget törölt a cégbíróság, ami önmagában még nem rekord, az viszont igen, hogy a negyedéves átlag idén február és április között 3460 megszűnt cég volt. Korábban még arra sem volt soha példa, hogy három egymást követő hónapban 3000 fölé emelkedjen a mutató.

Éves szintre kivetítve ez 40 ezer megszűnő céget jelez előre az idei évre.

Áprilisban eközben 2604 új céget alapítottak Magyarországon, vagyis a márciusi megugrás után (4500 új cég) a cégalapítási kedv visszaesett a tavaly megszokott szintre.

„Világosan látható, hogy az új Ptk. hatálybalépése előtt volt még egy kisebb cégalapítási hullám, de ennek intenzitása lényegesen elmaradt a hasonló indíttatású korábbi cégalapítási pánikoktól. Bízunk benne, hogy a cégalapítási arány egészséges szinten stabilizálódik, és a jövőben már jobban tükrözi a gazdaság teljesítményét” – mondta ezzel kapcsolatban Tóth Tamás.

Emlékezetes, hogy a március 15-én hatályba lépő új Ptk. a korábbi ötszázezer forintról hárommillióra emelte a kft.-k alapításához szükséges törzstőke összegét.