Döccenővel indul az év a Rábánál

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, megtört az eddigi nagy lendület a Rábánál, a cég elmúlt egy évre visszatekintő üzemi eredménye ugyanis csökkent az első negyedévben. A futómű üzletág gyengén teljesített, de ezt a cég előzetes jelzéseiből, és az orosz eseményeket látva részben sejteni lehetett. Döccenővel indul ugyan az év, a hátralevő időben azonban még lehet szépíteni. 
Vágólapra másolva!

A bevételek 3,5 százalékos bővüléséről számolt be a Rába az első negyedéves gyorsjelentésében, ami az elmúlt évek hasonló időszakaihoz képest a gyengébb növekedési számok közé tartozik. A leghangsúlyosabb futómű üzletágban csökkent a bevétel, vagyis a negyedévet ezúttal a jármű és alkatrész szegmensek mentették meg.

Forrás: Investor.hu

A futómű üzletágban 15 százalékos volt a bevétel csökkenése, a legfontosabb régiók mindegyikében lemorzsolódást lehetett látni. Fontos azt is megjegyezni, hogy hasonlóan nagy csökkenést korábban csak a válság éveiben láthattunk, vagyis a folyamatok nem festenek egyelőre túl szépen.

Forrás: Investor.hu

Az amerikai 22 százalékos visszaesés kifejezetten csúnya a futómű üzletágban, bár az időszak alatt a nehéz tehergépjárművek piacán élénkülést tapasztaltak, ami miatt az idei év egészére valamivel optimistábbak lehetünk. A FÁK export lefeleződött, amiben az orosz feszültségek és a rubel gyengülése egyaránt szerepet játszott, a régióban a likviditási kockázatok is erősödtek. A szegmensben a mezőgazdasági gépek oldaláról mutatkozott gyenge kereslet, ezekre a folyamatokra azonban már tavaly is felhívta a figyelmet a vállalat.

A negyedévben a megmentő szerepét a jármű és alkatrész szegmensek játszották a maguk 61 és 28 százalékos bevételi növekedésükkel. Ebben segítettek az időszak alatti buszeladások, illetve a kartám üzletág beindulása, ami az alkatrész divízióban utoljára 2008-ban látott bevételcsúcsot eredményezett.

Forrás: Investor.hu

Bár a közvetett költségsorokon sikerült megtakarítást elérni, a közvetlen költségek emelkedése miatt az üzemi eredmény igen jelentős mértékben, 41 százalékkal zuhant. Ennek hatására egyébként az egy éves gördülő adat csökkent, amire a válságból való felépülés óta csak egyszer, 2012 végén volt példa.

Forrás: Investor.hu

A vállalat készpénztermelése azonban erős volt, a működő tőke igen nagy, közel 1,5 milliárd forintos csökkenésével együtt tavaly év végéhez képest 2 milliárd forinttal csökkentették a nettó hitelállományt az elmúlt tíz év legalacsonyabb értékére. A negyedév alatt a Rába az összes devizahitelét visszafizette, így a forint erősödése elleni természetes fedezettsége megszűnt a cégnek.

Bár arra korábban mi magunk is számítottunk, hogy idén a Rába az eredményei visszaeséséről lesz kénytelen beszámolni, az első negyedéves lemorzsolódást kisebb negatív meglepetésként értelmezzük. Az év hátralevő részében viszont még bizonyíthat a vállalat, vagyis leginkább tartani érdemes még a részvényeket, nem elfeledve persze a feszes kockázatkezelést.