Dobd be a pénzt az ablakon

erdő, fa alulnézetből, illusztráció
Mert a környezetvédelem nem pénzkidobás
Vágólapra másolva!
A KÖVET Egyesület keresi azokat a vállalkozásokat, amelyek úgy hajtanak végre környezeti fejlesztést, hogy az közben pozitív hatással van a gazdaságra, tájékoztatta Farkas Róbert projektfelelős az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A program neve „Ablakon bedobott Pénz”. Június 13-áig várják az egyszerre zöld és nyereséges kkv-k jelentkezését.

Mert a környezetvédelem nem pénzkidobás Forrás: AFP/Hemis.fr/Guy Christian

Ennek feltétele, hogy az illető vállalkozás az elmúlt öt évből fel tudjon mutatni olyan környezetvédelmi beruházást, amely egyben pénzügyi megtakarítást is eredményezett. A program demonstrálni szeretné ugyanis, hogy a környezetvédelem nem pénzkidobás, hanem számos esetben gazdasági előnnyel is jár a cégek számára –hangsúlyozta Farkas Róbert.

A projektfelelős elmondta: 2002 óta tizenegyedik alkalommal hirdetik meg a programot. Az utóbbi években kezdtek jelentkezni olyan kkv-k is, amelyek például az energiamegtakarításban tudták teljesíteni a feltételeket, korábban inkább jellemzően azt mutatták fel, hogyan lehet spórolni az alapanyag-felhasználáson, hogyan javítja a környezeti teljesítményt a veszélyes hulladék csökkentése.

A jelentkező kkv-knak esettanulmányt kell benyújtaniuk a környezeti fejlesztésükről. Az egyesület szakértői helyszíni audit során ellenőrzik és hitelesítik a tanulmányban leírtakat, és személyes látogatásuk alkalmával további ötletekkel segítik a cégeket. Majd egy öttagú, független szakmai zsűri szeptember végéig értékeli a beadott anyagokat.

Három kategóriában adják át a Környezeti Megtakarítás Díjakat. Külön-külön értékelik, a hosszú, a közép- és rövid távon, illetve az azonnal megtérülő környezeti intézkedéseket. Vannak különdíjak is, Karbon-megtakarítási, illetve Ökodizájn elnevezéssel. A pályázó kkv-k projektleírásából esettanulmány-kötetet szerkesztenek, minden eset megjelenik a program online jó gyakorlat-gyűjteményében is. A díjazottak továbbjuthatnak az Európai Unió által rendezett Európai Üzleti Díj a Környezetért elnevezésű versenyre, tehát a hazai sikerek nemzetközi színtéren is jelentős nyilvánosságot kapnak – mondta el Farkas Róbert.