Az NHP-n keresztül bővítheti a kkv-szektort a faktoringpiac

hervasztó kamat, befektetés, Marinus van Reymerswaele, holland festő Pénzváltó és felesége című festménye
Roborálhatja a faktorpacot az NHP második köre (Marinus van Reymerswaele: Pénzváltó és felesége)
Vágólapra másolva!
Figyelemre méltó lendületet adhat a faktoringpiacnak a növekedési hitelprogram, mivel a Magyar Nemzeti Bank beemelte a második szakaszba az előfinanszírozás lehetőségét – állítja elemzésében a GF Faktor.
Vágólapra másolva!
Roborálhatja a faktorpacot az NHP második köre (Marinus van Reymerswaele: Pénzváltó és felesége) Forrás: Wikipedia

A vállalat a harminchat évvel ezelőtt Baden-Badenben alapított GRENKE cégcsoport tagja, amely bérlettel, lízinggel, banki ügyekkel és faktoringgal foglalkozik, szolgáltatásai különösen a középvállalatok körében népszerűek Európa-szerte. A faktoring azért reális alternatíva, mert fedezet nélkül juttatja hitelhez a cégeket.

2013-ban a teljes magyarországi bruttó faktorált forgalom több mint 8 százalékkal 789 milliárd forintra csökkent, de ez a tavaly jelentősen leszűkült piac az MNB lépésével növekedési pályára állhat.

Ha egy vállalkozás fizetőképes partnereknek szállít, de neki magának nincs megfelelő biztosítéka a növekedési hitelprogram nyújtotta forgóeszközhitel felvételéhez, ezzel a lépéssel mégis bekapcsolódhat a programba. A számla-előfinanszírozás azt oldja meg, hogy a halasztott fizetéssel teljesítő ügyfelekre ne kelljen a szokásos esetben megszokott 30, 60, 90 napot várnia egy adott cégnek. A faktoráló cég az ügyfelek helyére lép, és teljesíti a kiállított számlák ellenértékét, akár a kiállítás napján.

Az folyamat jellemzően 80-20 százalékos arányban, két folyósítással valósul meg. Az első például lehet egy 80 százalékos nagyságrendű folyósítás, amelyet szinte azonnal, 24-72 órán belül átutalnak az adott cégnek. A fennmaradó 20 százalékot a faktoring ügylet végén utalják át, úgy, hogy az adott vállalkozás ügyfele a valós fizetési határidő lejártakor az előfinanszírozó részére teljesíti.

A faktoring beemelése az MNB növekedési hitelprogramjába további lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak azzal, hogy a faktoring konstrukciókkal a forgóeszközhitelek fedezetét, biztosítékát kiváltsák, s így ezeket beruházási hitelekhez is fel tudják használni.

Ezért előállhat, hogy éppen a tavalyi forgalom mindössze harmadát adó kisvállalkozások pörgetik fel a faktorpiacot. Baltay Zsombor, a GF Faktor vezérigazgatója kiemelte: a faktoring segítségével tervezhetőbbé válik a finanszírozás, ez pedig növeli a vállalkozások pénzügyi mozgásterét, és ezen keresztül hozzájárul a kkv-szektor bővüléséhez.

Hozzátette, hogy a részletszabályokat most dolgozzák ki, várhatóan május végére megszülethetnek a növekedési program adta lehetőségek alapján kidolgozott konstrukciók. A vezérigazgató arról is szólt, hogy a GF Faktor tapasztalatai szerint a cégvezetők egyre jobban érdeklődnek a faktoringmegoldások iránt. A német Grenke-csoporthoz tartozó GF Faktor Zrt. célja, hogy aktívan részt vegyen a várható piacbővülésben, és a faktoringpiacon 20-30 milliárd forintos faktorált forgalmat érjen el a következő években – tette hozzá.