Intelligens autókba száll be a Nokia

Vágólapra másolva!
100 millió dollárt költ majd el a Nokia intelligens autók fejlesztésére, miután létrehoztak egy olyan alapot, ami az ilyen területen tevékenykedő cégekben fektetne be.
Vágólapra másolva!

Intelligens járművekben utazna a Nokia

100 millió dolláros alapot hozott létre a Nokia, hogy ezen keresztül olyan cégeket támogassanak, akik az intelligens járművek fejlesztésében élen járnak.

A finn cég ezt, a már most is jelentős HERE navigációs rendszert fejlesztő egységével együttműködésében fogja véghezvinni, jelentette be a társaság. A Nokia komoly növekedési potenciált lát ugyanis az intelligens járművek körében.

A Connected Car alapot a Nokia Growth Partners (NGP), a finnek kockázati tőke szárnya fogja menedzselni, akik mind az innováció területén, mind pedig a cég pénzügyi teljesítményéhez komolyan hozzájárultak, mondta el a Nokia új vezérigazgatója, Rajeev Suri. Az NGP egyébként nagyjából 700 millió dollárt kezel jelenleg.

Az NGP egyik partnere szerint az elmúlt években az autóiparban látott technológiai fejlődés egy biztonságosabb, tisztább és sokkal okosabb járművekhez vezetett. Az autók a technológiai adaptáció egyik új platformjává váltak, hasonlóan az okostelefonokhoz vagy táblagépekhez, mondta el Paul Asel.

Újabb nagy innováció előtt az autóipar

Miután a Nokia már le is zárta készülék üzletágának eladását a Microsoftnak, jobban tud koncentrálni más területekre. Habár a navigáció (HERE) árbevételhez való hozzájárulása nem túl magas az innovációban betöltött szerepe miatt fontos a cég életében.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul az autógyártók szemében is egyre fontosabb, hogy a járműveikben lévő navigációs és egyéb rendszerek megfelelő összeköttetésben legyenek egymással. Például azért, hogy valós idejű forgalomadatokkal szolgáljanak, vagy baleset esetén automatikus hívásokat kezdeményezzenek.

De már olyan fejlesztések is folyamatban vannak, amik a vezető nélküli autók megalkotásán dolgoznak. A Google például már teszteli ezeket az autókat az USA-ban. De a Toyota tavaly októberben már úgy fogalmazott, hogy két éven belül olyan autókkal szeretne előrukkolni, amelyek egymással kommunikálnak, így elkerülve a baleseteket. Míg a General Motors 2020-ra tűzte ki célul a, legalábbis autópályán vezető nélkül haladó autók gyártását.

De Elon Musk, a Tesla vezére is arról beszélt már tavaly, hogy ő egy logikus lépésnek tartaná az autók evolúciójában, ha megjelennének a vezető nélküli autók.

Korábban: