Az egész otthonodra tör az Apple

Phil Schiller az Apple, tabletje az iPad Air bemutatóján
Vágólapra másolva!
Otthoni kütyük összekötésében és automatizálásában láthatja a jövőt az Apple, legalábbis ilyen irányú fejlesztésekről is leránthatja a leplet jövő heti konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Váratlan újdonsággal rukkolhat elő az Apple a jövő hétfőn startoló fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n, a cég a Financial Times szerint lakásautomatizálást lehetővé tevő szoftverplatformot mutat majd be. A megoldás lényege, hogy az iPhone-unkkal vagy egyéb iOs eszközökkel távolról irányíthatóvá váljanak az „okos otthon” eszközei a fűtéstől a világításon át minden egyéb funkcióig.

Igazán nagy konkrétumokat az értesülés nem tartalmaz, és részben arra alapul, hogy tavaly novemberben az okos otthonhoz kapcsolódó szabadalmakat adott be az Apple. Az Apple a spekulációk szerint különféle külső gyártók termékeit látná el egyfajta „jogosítvánnyal”, jelezve, hogy az eszközök együttműködnek az Apple termékeivel (hasonlóan a „Made for iPhone” címkéhez a külső iPhone eszközöknél).

Egyáltalán nem biztos, hogy hatalmas bejelentés jön, vagy hogy egyáltalán lesz ilyen típusú innováció, de az elképzelés szépen illeszkedik az Apple korábbi lépéseihez és a fogyasztói technológiai szektor trendjeihez. A legfontosabb mottó ugyanis az „Internet of Things” (IoT), azaz a hétköznapi használati eszközök, tárgyak hálózatba kapcsolása és összehangolása az okostelefonokkal és egyéb eszközökkel.

Ennek legvilágosabb megnyilvánulása, amikor a háztartási eszközök kezdenek el hálózatokon keresztül kommunikálni egymással és a felhasználókkal. De ugyanígy ehhez a trendhez kapcsolódik a viselhető számítástechnikai termékek (pl. okoskarórák) terjedése, és az Apple legutóbbi kezdeményezése az iPhone és autók fedélzeti számítógépének összehangolása is.

Az IoT egyébként nem tudományos fantasztikum. Az egyik első sikeres képviselője a Nest nevű „okos termosztát” volt, amit egyébként az Apple is szorgosan értékesített, hiszen első körben főként iPhone-okkal működött együtt. Ez a sztori az Apple számára egészen kellemetlenül végződött, hiszen a Google nemrégiben több mint 3 milliárd dollárért felvásárolta a Nestet, és a hardverfejlesztései központi egységévé tette a fejlesztőcsapatot.

Az Apple számára ráadásul bármilyen érdekesek is ezek az új trendek, igazi növekedést a bevételek terén még mindig a hardverértékesítések, azon belül is az iPhone tudna hozni, hiszen innen származik a bevételek és a profit túlnyomó része is. Ha ezen a téren hosszú távú lehetőségeket nyitna a lakásautomatizálás, az érdekes lehet befektetői szemmel is, de ezzel együtt a piac jó eséllyel még mindig a készülékeladásokat tekinti elsődleges mércének az Apple esetében.

Forrás: Investor.hu

Az elmúlt hetekben, főleg a legutóbbi, váratlanul erős gyorsjelentés óta az Apple szépen megindult, és már bőven 600 dollár felett jár. Középtávon nem tartjuk kizártnak, hogy a 700 dolláros korábbi történelmi csúcs szintjét elérje, vagy akár fölé is kerüljön.

Az Apple-ről az Investor Trader ügyfeleinek még 600 dollár alatti árfolyamnál küldtünk vételi ötletet. Ha nem akar lemaradni a hasonló tippekről, nyisson számlát az Investor Traderen, és iratkozzon fel hírleveleinkre.

Forrás: Stockcharts.com