Alig viszik a cégek a jegybanki hiteleket

Vágólapra másolva!
A jegybanki hitelek iránti tavalyi lelkesedés tovatűnt, a második szakasz 500 milliárdjából eddig alig 126 milliárd forint hitelt hívtak le a magyar kkv-k.
Vágólapra másolva!

A növekedési hitelprogram első, tavaly augusztus végéig tartó szakaszában 701 milliárd forintnyi hitelt hívtak le a vállalkozások, az október óta tartó második szakaszban viszont eddig csak 126 milliárd forintot – írta az MNB adatai alapján a Portfólió.hu.

Ezzel a második szakaszban megnyitott 500 milliárd forintos keretösszeg negyede kelt el eddig. A lehívott pénz 98 százaléka új hitel volt, ezen belül 60 százalék volt új beruházási hitel és lízing, 27 százalék forgóeszköz-hitel, az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hitel pedig 13 százalék.

A hitelek mérete kisebb, mint a tavalyi első szakaszban. Az új beruházási hitelek átlagos összege 24 millió forint, átlagos futamideje 7 év, a forgóeszközhiteleké 58 millió forint és 11 hónap, az EU-s hiteleké 38 millió forint és 1,7 év.

Korábban Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a két szakasz eltérő jellemzői miatt nem lehet összehasonlítani őket.

A lanyha érdeklődés okai között több minden szerepelhet. Például az, hogy az október óta eltelt időszak nagy része télre esett, amikor az éven belül alacsonyabb a beruházások mértéke. Hátráltatja a lehívást az is, hogy az előző uniós ciklus kkv-kat érintő forrásai már kimerültek, az újakat pedig még nem nyitották meg. Ezt támasztja alá az EU-s támogatások előfinanszírozására fordított összeg viszonylag alacsony mértéke.

Az okok között szerepelhet az is, hogy az első szakaszban többen előrehozhatták a tervezett beruházásukat, hogy beleférjenek a három hónapig tartó programba, így az ő fejlesztéseik most hiányoznak a második szakaszból. Ezek mellett az okok közt szerepelhet az is, hogy a cégek egyszerűen még nincsenek túl a válságon, ezért nem tudnak, vagy nem akarnak beruházni.