Akár már szombaton cseresznyézhetünk

cseresznye
Soha még ilyen korán nem kerülhetett magyar cseresznye az asztalunkra
Vágólapra másolva!
Amire emberemlékezet óta nem volt példa, akár már a hétvégén szüretelhető lehet a prémiumminőségű Rita cseresznye. Bár korai fajtaként tartják számon, ez a mostani rekord. A szakemberek szerint kiválóak a terméskilátások.
Vágólapra másolva!
Soha még ilyen korán nem kerülhetett magyar cseresznye az asztalunkra Thinkstock

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi kutatóállomásán az enyhe téllel indokolják a jelenséget. Dr. Apostol János, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa úgy véli, bár a Pomázi hosszúszárú vagy a Münchebergi korai már megjelennek május elején, fogyasztásra még nemigen alkalmas a termés. „Azok csak színes gömbök voltak, míg a Rita komoly méretű, zamatos gyümölcsű” – jelentette ki.

A terméskilátásokat az húzza fel, hogy rengeteg gyümölcs van a fákon. „Sokáig volt szárazság, majd hirtelen rengeteg csapadék hullott. Ez az éppen zsendülő korai cseresznyefajtákat meglehetősen rosszkor érte, és húsuk repedni kezdett. Ilyenkor még lehet védekezni, ha a gazdák gyorsan letakarják a fákat fóliával. De egyenletes öntözéssel is megakadályozható a hirtelen sejtgyarapodás, sejtnyúlás” – tette hozzá dr. Apostol János.

Érdi viszonylatban a hétvégére, május 10-re várják a teljes érést, ám könnyen elképzelhető, hogy a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető az ízletes csonthéjas gyümölcs, köszönhetően a melegebb időjárásnak és kevesebb csapadéknak.