A választás és az export kellett a sikerhez

szavazatszámlálás, szavazat, billegő körzetek, választás 2014
Vágólapra másolva!
Impozáns negyedévet zárt az ANY Biztonsági Nyomda, amit főleg a választási dokumentumokból származó többletbevételnek és az ismét berobbanó exportnak köszönhet. Ráadásul nemcsak a bevételek ugrottak meg, hanem a nyereség is szépen hízott az év első három hónapjában.
Vágólapra másolva!

Ha a főbb számokat nézzük minden szinten igen komoly mértékben felülmúlta egy évvel ezelőtti teljesítményét az ANY Biztonsági Nyomda. Az árbevétel 27, míg az EBITDA 23 százalékkal ugrott meg, de a nettó profit is bivaly erős lett (+37%, 262 millió forint).

Forrás: Investor.hu

A kiváló eredményt főleg a magyar választásokhoz kapcsolódó dokumentumok értékesítése, illetve a megugró exportértékesítések okozták. A választási szavazólapok a biztonsági szegmens bevételeit erősítették (+30%). Míg a nyomtatvány gyártása, megszemélyesítése üzletágat az export (főként román és bolgár piacok) katalizálta (+33%). Ez pedig ahhoz vezetett, hogy a külföldi értékesítések aránya (12 gördülő árbevételt nézve) rekordszintre, 31,8 százalékra növekedett.

Forrás: Investor.hu

Az EBITDA is számottevően múlta felül az egy évvel ezelőtti szintet, ugyanakkor kicsit árnyalja a képet, hogy az EBITDA-margin viszont kis mértékben csökkent éves alapon (-29 bázispont), amit a bevételeknél jobban emelkedő közvetlen költségek okoztak. Az anyagköltségek például 31, míg a személyi ráfordítások 18 százalékkal növekedtek, bár ha ránézünk az eredményszámokra, nem volt olyan drasztikus a hatás. A 12 havi gördülő EBITDA-margin stagnált, míg az EBITDA nagysága szépen növekedett.

Forrás: Investor.hu

A Nyomda készpénzállománya több mint 400 millió forinttal csökkent, ugyanakkor vevő követelései csaknem 1 milliárd forinttal ugrottak meg, vélhetően azért mert a választási dokumentumokból származó bevételeket hosszabb határidővel fizetik ki. Bár a készpénz állomány csökkenése az előre beszerzett nagyobb mennyiségű alapanyagok miatt is csökkenhetett.

Így az egy részvényre jutó nettó készpénzállomány viszonylag jelentősen csökkent (1Q14: 77 forint, 4Q13: 103 forint), de ahogy beérkeznek az államtól a fizetések úgy rendeződhet a helyzet. Persze azért dráma nincs, még így is komoly pénzállomány van a Nyomdában.

Forrás: Investor.hu

A kamatokból származó pénzügyi eredmény továbbra sem mutat nagy hozzájárulást az eredményekhez (1Q14: 3 millió forint, 1Q13: 1 millió forint), ami nagy meglepetést nem okozhat, de csalódásról sem beszélhetünk, hiszen a nettó profit több mint 35 százalékkal gyarapodott.

Nyitást követően egyelőre nem mozdult az árfolyam, igaz idén meglehetősen nagyot menetelt a részvény, bár a több mint két és fél éves csúcsról, 800 forintról élesen visszapattant a papír. Vagyis lehet, hogy a jó negyedévet már korábban beárazták a befektetők.

Az ANY Biztonsági Nyomda árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu