50 milliárd dolláros megaüzlet készül a kábeltv piacon

Vágólapra másolva!
Újabb hatalmas kábeltelevíziós összefonódásról kezdtek pletykálni az Egyesült Államokban, egyes források szerint ugyanis a második számú amerikai mobilszolgáltató, az AT&T mintegy 50 milliárd dollárért készül felvásárolni a DirecTV-t.
Vágólapra másolva!

Egyes források szerint a második legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, az AT&T a kábeltelevíziós piacon terjeszkedne a közeljövőben. A társaság célpontja nem más, mint a DirecTV, melyet a híresztelések szerint mintegy 50 milliárd dollár fejében vásárolhatna meg a telekomóriás. Óriási meglepetésnek nem számít ugyan, de a pletykát egyelőre az AT&T, és a DirecTV részéről sem kívánták kommentálni.

Mennyit fizethet részvényenként az AT&T?

Egy a tranzakcióban bennfentes személy szerint a felek valahol 95 dollár körüli felvásárlási árban állapodhatnak, ami egyrészt készpénzből, másrészt pedig részvényekből állna. Más források szerint viszont akár 100 dollárig is feltornászhatják az árat a DirecTV részvényeiért. A megjelentekre közel 6 százalékos árfolyam emelkedést produkált a DirecTV a piaczárást követő kereskedés során, amivel csaknem karnyújtásnyira került a megszellőztetett árszintekhez képest.

DirecTV napi grafikon (Nasdaq) Forrás: TradingView, Investor.hu

Miből finanszírozhatja az üzletet az AT&T?

Iparági elemzők szerint az AT&T az ügylet finanszírozása végett egy 16 milliárd dolláros kötvénykibocsátással jelenhet meg a piacon. Ennél vélhetően nagyobb összeget nem fog bevonni a cég, mivel szeretné a hitel/EBITDA rátát a céként kitűzött 2,5-ös szint alatt tartani.

Ezzel azonban még közel sem lenne meg a teljes összeg, éppen ezért 3,6 milliárd dolláros készpénzállományából, illetve 8 milliárd dolláros hitelkeretéből is felhasználhat egy-egy kisebb nagyobb részt a telekomóriás. A fennmaradó igen jelentősnek mondható összeget pedig saját részvények felajánlásával pótolhatná az AT&T.

Elmarad a Vodafone felvásárlása

A lépéssel egyre valószínűbbé válik, hogy elmarad a Vodafone felvásárlása, ami az elmúlt egy évben többször napirendre került befektetői körökben. Ráadásul január végén a brit felvásárlásokat vizsgáló bizottságnak január végén arról nyilatkoztak, hogy az elkövetkezendő fél évben nem kívánnak felvásárlási ajánlatot tenni az európai mobilóriásra. Az újabb fejlemények tudatában ugyanakkor nem meglepő, hogy a Vodafone árfolyama csökkenéssel reagált a az AT&T és a DirecTV összeboronálására, jelenleg 1,4 százalékos mínuszban tartózkodik a telekomrészvény a londoni parketten.

Sokasodnak a felvásárlások a kábeltelevíziós piacon

Az elmúlt évben igen nagy volt a mozgolódás a kábeltelevíziós piacon, amely főként Európát érintette. Az egyik legaktívabb szereplő a Vodafone volt, amely a Kabel Deutscland többségi részesedésének megvétele után a spanyol ONO-t is megvásárolta. A legfrissebb hírek szerint pedig a 21st Century Fox rendezné át európai érdekeltségeit. Egy 10 milliárd eurós ügylet keretében ugyanis a Sky Deutschland és a Sky Italia is a British Sky Boradcasting Group fennhatósága alá kerülne, melyben az amerikai médiaóriás mintegy 39 százalékos befolyással bír.

Azonban nem kell ahhoz Európába jönni, hogy nagy felvásárlásokat találjunk a kábeltelevíziós piacon. Rövidesen ugyanis a két legnagyobb amerikai szolgáltató, a Comcast és a Time Warner Cable egyesülne, igaz ehhez még nem kapták meg a hatósági engedélyt.

Utóbbi megszerzése nem feltétlenül tűnik könnyű feladatnak, elég csak a DirecTV és a Dish Network több mint egy évtizeddel korábban meghiúsult egyesülésére visszagondolni, de jó példa lehet az amerikai távközlési piacról, amikor az AT&T nem kapott zöld utat a T-Mobile US bekebelezésére.