Gigafelvásárlás az élelmiszeriparban

Vágólapra másolva!
Nem kevesebb mint 1400 milliárd forintért (6,6 milliárd dollárt)  veszi meg a többek között virsliket és sonkákat is gyártó Hillshire Brands a Pinnacle Foods céget. A bejelentés hatására utóbbi árfolyama hirtelen hatalmasat ugrott.
Vágólapra másolva!
  • Mindenféle hitel átvállalásokkal együtt 6,6 milliárd dolláros ügylet (kb. 1400 milliárd forint) keretében veszi meg a főként virsliket és kolbászokat gyártó Hillshire Brands a mélyhűtött termékeket előállító Pinnacle Foods élelmiszeripari céget.
  • A bejelentésre majdnem 27 százalékot ugrott hirtelen a Pinnacle Foods árfolyama, jelenleg pedig 16 százalékos a plusz értéke, vagyis a kezdeti eufória kicsit lehűlni látszik. Sőt a Hillshire árfolyama már több mint 4 százalékos mínuszban van.
  • Az ügylet keretében a Hillshire 18 dollárt fizet a Pinnacle részvényeseinek készpénzben, emellett pedig fél darab Hillshire részvényt is kapnak mellé a tulajdonosok. Ezek együtt nagyjából 18 százalék körüli pluszt jelentenek a múlt hét pénteki záróárhoz képest, írja a MarketWatch.
  • Az ajánlatot mindkét cég igazgatósága már elfogadta, és az ügylet lezárása szeptemberre várható, már ha a hatóságok is rábólintanak.
  • Ez egyébként már a harmadik felvásárlás, amit a Hillshire kevesebb, mint egy év alatt végrehajt. A tranzakció pedig lehetőséget ad a vállalatnak, hogy bővítse termékportfolióját, és nagyobb jelenléte legyen az amerikai élelmiszerbolt piacon. A Hillshire, aminek tavaly 4 milliárd dolláros árbevétele volt, múlt hónapban a Van’s Natural Foods-ot vette meg 165 millió dollárért, míg tavaly szeptemberben a Golden Islandot 35 millióért. Vagyis messze a mostani ügylet a legnagyobb a ahárom közül.
  • A Pinnacle-nek viszont nem nagy élete volt a tőzsdén, hiszen mindössze tavaly márciusban lépett a börzére, amikor a Blackstone kockázati tőketársaság kiszállt belőle 2,2 milliárd dollárért. Ezalatt az idő alatt azonban több mint 35 százalékot ralizott az árfolyam múlt hét péntekig.
A Pinnacle Foods árfolyama (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu