110 kiló növényvédő-szert foglalt le a Nébih

Vágólapra másolva!
Apróhirdetésben kínált szerekre fókuszált a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága a NAV Bevetési Főigazgatóságával közös ellenőrzés-sorozatában. A próbavásárlások eredményeképpen mindkét hatóságnak akadt tennivalója.
Vágólapra másolva!

Az eladók több esetben olyan terméket hirdettek meg, melyek Magyarországon nem engedélyezettek, vagy már nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel, írja a Nébih a honlapján.

A szakemberek Bács-Kiskun megyében találtak hat éve visszavont engedélyű talajfertőtlenítő és rovarölő szert, és 100%-ban jelöletlen termékeket is, olyat, amin semmi nem utalt arra, hogy a termék mire szolgál, honnan származik, mely cég gyártotta, hogyan kell felhasználni, mennyire veszélyes.

A NAV Adóigazgatóságai számlaadás elmulasztása miatt indítottak eljárást a hirdetőkkel szemben. A NÉBIH KÜI pedig az érintett 110 kg összmennyiségű terméket azonnali hatállyal lefoglalta, forgalomba hozatalukat megtiltotta. Az ügyfelekkel szemben növényvédő szerek forgalomba hozatalára, hirdetésére, címkézésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt indított eljárások eredményeként több százezer, akár milliós nagyságrendű bírságot is kiszabhatnak.

Az illegális növényvédő szerek potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, az alkalmazóra és a növényekre egyaránt komoly kockázatot jelentenek. A környezetből az élelmiszerláncba bekerülve pedig veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.