10 milliárdos büntetést varrhatnak a BNP Paribas nyakába

Vágólapra másolva!
Több mint 10 milliárd dolláros büntetés fizetésére kötelezhetik az amerikai hatóságok a francia BNP Paribas bankot, ami jócskán meghaladná a várt összeget. Emiatt több mint 6 százalékos árfolyamzuhanásban található a bankpapír a párizsi parketten.
Vágólapra másolva!
  • A több mint 10 milliárd dolláros összeg ugyanakkor még nem tekinthető biztosnak, az ügy ugyanis még csak tárgyalási fázisban található. Egy bennfentes személy szerint még néhány hetet várni kell a végső bejelentésre.
  • Ha igaznak bizonyul a pletyka az összegről, akkor az jókora érvágás lehet a BNP Paribas számára, hiszen korábban 3-5 milliárd dollár körüli büntetést rebesgettek a piacon. Ráadásul már ez az összeg magasabb volt annál, amit a bank még korábban elkülönített (1,1 milliárd dollár) a várhatóan felmerülő jogi költségekre.
  • A francia banknak amiatt kellene gigabüntetést fizetnie, mert az USA által szankcionált országokban (Irán, Szudán) folytatott üzleti tevékenységet.
  • Korábban még egyetlen bank sem fizetett hasonló nagyságú büntetést. A svácji Credit Suisse hasonló okokból kifolyólag 2,6 milliárd dolláros kifizetésre bólintott rá.
  • A hírekre 15 hónapja nem látott zuhanást produkál a BNP, 6 százalékos árfolyamzuhanás mellett az 50 eurós lélektani szint alá is beesett a bankpapír. Technikai szemszögből nézve további negatívum, hogy a charton rövidesen egy halálkereszt jelzés is megjelenhet.
A BNP Paribas napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu