Végre nyereséget termel a Panasonic

Vágólapra másolva!
Három év után újra profitot tudott elérni a Panasonic a március végén záródó üzleti évében, azonban a jelenleg futó évben a vártnál alacsonyabb eredményeket vár.
Vágólapra másolva!
  • Habár három év után először volt képes pozitív évet zárni a Panasonic, mégsem örülhetnek igazán a cég részvényesei, ugyanis a jelenleg futó pénzügyi évében (ami április elején indult) az elemzői konszenzusnál alacsonyabb nettó profitot vár (menedzsment prognózis: 140 milliárd jen, elemzői konszenzus: 163 milliárd jen).
  • Viszont az árbevétel (7,75 ezer milliárd jen) és az üzemi eredmény (310 millió jen) célon nem változtatott a cég.
  • A Panasonic az áprilisi japán adóemelés hatása miatt vette vissza előrejelzését, mivel arra számít, hogy emiatt a vásárlók kevesebbet költenek majd elektronikai eszközökre. Egyébként a márciusi japán kiskereskedelmi adatok is azt mutatták, hogy a fogyasztók előrehozták vásárlásaikat az adóemelésre való tekintettel.
  • A Panasonicnál egy jelentős reorganizáció van folyamatban, aminek keretében leépítenék a szórakoztató elektronikai üzletágat és inkább az autóipari és háztartási termékek felé venné az irányt. A cél, hogy 2018-ra 10 ezer milliárd jenes bevételt érjenek el.
  • A március végén záruló üzleti évben 120 milliárd jenes nettó profitot könyvelt el a cég az egy évvel korábbi 750 milliárdos mínusz után. Ezt főként a gyengülő jennek és az autóiparból érkező gyarapodó megrendeléseknek köszönhetik.
  • Az autóipari és egyéb ipari eszközöket gyártó biznisz csaknem triplázta az eredményét (85,7 milliárd jenre 29,5 milliárdról). Egyébként még októberben jelentették be, hogy a Panasonic kiterjesztette a Teslával kötött szerződését, aminek keretében 2 milliárd darab lítium akkumulátort gyárt majd 2017-ig az amerikai elektromos autógyártó számára.
  • A Panasonic tavaly felfüggesztette a plazma képernyők gyártását, visszavágta okostelefon divízióját és eladta félvezető tevékenységét is, hogy a növekvő üzletágakra koncentráljon.
  • A hétfői kereskedésben a Panasonic árfolyama 0,7 százalékot csökkent, de ezt még a gyorsjelentés közzététele előtt produkálta.
Forrás: Investor.hu