Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Április 25-én Időcsapda a TakarékBank perében címmel cikk jelent meg az mno.hu hírportálon, amely azt állítja, hogy jóval a kihirdetése előtt a felpereshez és az Origóhoz került az ítélet, amelyet Bene Lajos bíró hozott a TakarékBank perében. Az mno.hu ezt azzal támasztja alá, hogy az Origo cikke április 18-án 9 óra 13 perckor már olvasható volt, míg a bírói végzés kihirdetését csak 11 óra 50 perckor fejezték be.

Az mno.hu azonban téved. A cikk az online újságírásban rutinnak számító módon készült: az ítélethirdetés 9 órakor kezdődött, újságírónk folyamatosan tudósított az eseményről, az első verzió 9.13-kor jelent meg, de ekkor még az ítélet nem szerepelt benne, csak a cikk előzménye, háttérinformációk és néhány sor arról, hogy mi történik épp a tárgyalóteremben. Az ítéletről szóló információk pedig a kihirdetés után jelentek meg. Előbb nem is jelenhettek meg, hiszen nem voltak a birtokunkban.

Az Origo minden esetben a hatályos jogszabályokat, szigorú szakmai és etikai szabályokat betartva dolgozik. Nem volt ez másként a fenti esetben sem. Sajnáljuk, hogy az mno.hu meg sem keresett minket az ügyben, hiszen megelőzhette volna, hogy valótlanságot állítson az Origóról.

Az M1 Híradójának kérdésére a Fővárosi Törvényszék szóvivője pénteken azt közölte, hogy nem felel meg a valóságnak az, ami az mno.hu cikkében megjelent, a bíróság a határozathirdetés előtt nem adta ki az ítéletet sem az Origónak, sem a felperesnek.