Pengeélen táncolnak az italgyártók

Vágólapra másolva!
Fontos ellenállás környékén mozog a Pepsi és a Coca-Cola árfolyama, így rövidesen eldőlhet, hogy melyik irányba akarnak megindulni tartósabban az italgyártók.
Vágólapra másolva!

Pepsico: Megindulhat az akadályok áttörése után
(NYSE)

A Pepsi harmadik éve mozog egy emelkedő trendben. 2013 során azonban egy enyhén eső sáv alakult ki a heti grafikonon. A charton jól látható, hogy az árfolyam áttörte az 50 hetes mozgóátlagot és a 2013 márciusa óta fejlődő sávnak megközelítette a felső szélét.

Az emelkedést segíti, hogy az 50 hetes mozgóátlag támasznak számít, illetve az MACD indikátor is vételi jelzést mutat. Emelkedés esetén a Pepsico szabadon eljuthat a 85 dolláros szintig. Erről a szintről akkor menetelhet tovább, ha áttöri az ellenállásnak számító sáv tetejét.

Ha a részvény letörné az 50 hetes mozgóátlagot, akkor az emelkedő trendvonal vagy az alsó sávszél állíthatja meg a részvény esését.

Pepsico heti grafikon (NYSE, dollár) Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

A Pepsico árfolyama tavaly februárban pattant fel a sáv alsó széléről és azóta folyamatosan megy felfelé a napi grafikon szerint. A növekedés közben sikerült az 50 és a 200 napos mozgóátlagok fölé kerülnie, ami tovább erősítheti a trendet.

Ha van még erő papírban, akkor a 84 dolláros szint leküzdése után mintegy 6 dollárt is emelkedhet a részvény, hiszen ekkor kilépne a szűkebb sávból a Pepsi. Ha pedig a tágabb sávot a (77-86 dollárt) nézzük, akkor akár 9 dolláros rali is jöhet a 86 dolláros ellenállás leküzdése után. A kitörés után a stop loss szintet akár a 200 napos mozgóátlag alá is lehet tenni, így jó hozam-kockázat arány is elérhető.

Az MACD indikátor az ellenállási szintet erősíti, mivel eladást jeleznek.

Pepsico napi grafikon (NYSE, dollár) Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

The Coca-Cola: Fej-váll alakzat alakulhat ki
(NYSE)

A Coca-Cola heti grafikonján 2012 év eleje óta formálódó fej-váll alakzat azonosítható. Ha az árfolyam letöri a 38 dollár körüli nyakvonal szintjét, akkor további zakó várhat az egyébként évek óta egyre magasabbra emelkedő részvény esetében.

A csökkenést támogató alakzat mellett szól, hogy az árfolyam beesett az 50 hetes mozgóátlag alá. Abban az esetben, ha az árfolyam tovább esne, akkor a célszintet a 31 dollár körül lehetne kijelölni.

Az MACD vételi jelzést mutat, ez kicsit elbizonytalaníthatja azokat, akik esést várnának.

Coca-Cola heti grafikon (NYSE, dollár) Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

A Coca-Cola napi grafikonján egy csökkenő háromszög azonosítható, ami egyébként a heti grafikonon kirajzolt fej-váll jobb oldala. Az árfolyam már január óta az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik. Az utóbbi napokban sikerült az 50 napos mozgóátlag fölé jutnia a részvénynek, de a 39 dolláros szinten lepattant a háromszög csökkenő száráról és a 200 napos mozgóátlagról.

Az MACD indikátor mozgása is a csökkenést támogatja. Az árfolyam egészen a 37 dolláros szinten található támaszig eshet.

Ha a 37 dolláros támasz nem tart ki, akkor a formációból adódóan akár 31 dollárig is zuhanhat a papír.

Coca-Cola napi grafikon (NYSE, dollár) Forrás: Tradingview.com, Investor.hu