Összezúzták a Peugeot-t

Vágólapra másolva!
Péntekhez képest közel 250 millió euróval ér ma kevesebbet a francia Peugeot, miután a befektetők igen negatívan fogadták a legfrissebb bejelentéseket.
Vágólapra másolva!

Carlos Tavares, az újdonsült vezérigazgató az alábbi bejelentéseket tette:

  • A jelenlegi 45 helyett 2022-re csak 26 modellel fog operálni a Peugeot-Citroen csoport. Ezzel a felére esik vissza a modellek száma, az egyszerűsítés veszi majd kezdetét, mondta el a vezérigazgató.
  • Így lehetőség nyílik majd azokat a típusokat megtartani, ahol a profitabilitás a legmagasabb.
  • Az új stratégiának kiemelt szereplői lehetnek majd a Citröen DS modellek, melyek prémiumkategóriás autókként magasabb profitabilitást biztosíthatnak majd, az utóbbi években igen csak szenvedő gyártó számára.
  • Emellett erőteljes terjeszkedés veheti majd kezdetét, aminek fő célpontja Kína lehet. A Peugeot egyébként korábban 2015-re olyan célt tűzött ki, hogy a bevételeinek fele Európán kívülről érkezzen majd. Jelenleg ez 42 százalékos, szemben például a Volkswagen 68 százalékjával...
  • Ezzel együtt 2018-ig csupán 2 százalékos lehet az operatív margin (üzemi eredmény/árbevétel), majd a 2019-2023 közötti öt éves periódusban 5 százalékra emelkedhet annak nagysága.
  • A készpénzégetést 2016-ig a felére csökkenheti a gyártó (hasonlóan a korábbi bejelentésekhez), míg 2016 és 2018 között 2 milliárd eurós szabad cash flowt vár a menedzsment a társaságtól.
  • 2015 és 2018 között Európában további 500 millió eurós költségcsökkentésre lehet szükség.

Ezzel a Peugeot folytatja az utóbbi hónapokban folyamatosan napirenden tartott reorganizációs tervet, és az elmúlt két és fél évben elégetett 7,5 milliárd eurós készpénzmennyiség után próbál visszatérni a profitabilitás útjára.

A mai bejelentések számára alapvetően biztosított lehet a forrás, mivel az előző hónapokban már megállapodott a Peugeot, valamint a kínai Dongfeng és a francia állam egy 3 milliárd eurós tőkeemelésről.

A menedzsment terveit nem fogadta ma túlságosan nagy lelkesedés a párizsi tőzsdén, amiben akár annak is szerepe lehet, hogy az utóbbi napokban remekül teljesített a vállalat árfolyama, nem kizárt, hogy sokan most realizálják a profitokat.

Forrás: Investor.hu