Óriási üzlet a cementiparban

Vágólapra másolva!
Összeolvad a világ két legnagyobb cementipari óriáscége, a francia Lafarge és a svájci Holcim. A pénteki hírre elképesztő ralit kezdtek bemutatni a két vállalat részvényei, melyek ma is folytatják menetelésüket. 
Vágólapra másolva!
  • A tranzakció után egy 32 milliárd euró összbevételű és 6,5 milliárd eurós EBITDA eredményt termelő vállalat jön majd létre LafargeHolcim néven, mely a világ legnagyobb cementgyártója lesz.
  • A közös cégnek Svájcban lesz a központja, míg a részvények a zürichi és a párizsi tőzsdén is fognak forogni. Ugyanakkor a feleknek akár némi méretcsökkentést is végre kell hajtaniuk, hogy a szabályozó hatóságok rábólintsanak az összeolvadásra.
  • Az ügylet keretében egy Lafarge részvényért egy Holcim részvényt fognak kapni a Lafarge részvényesei. A hírek szerint 2015 első felében zárhatják majd le a tranzakciót teljesen.
  • Az új vállalat vezérigazgatója szerint így magasabb eredményeket tudnak majd elérni alacsonyabb kockázat mellett, így több értéket tudnak teremteni részvényeseiknek is.
  • Az összeolvadás hírére a Lafarge 8,9, míg a Holcim 6,9 százalékot emelkedett pénteken, és a menetelés ma is folytatódik. A francia cég részvényei már 5 százalékot, a svájcié pedig 6,1 százalékot drágultak nyitás óta.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu