Nagy meglepetést nem okozott az Erste

Vágólapra másolva!
Első ránézésre - az árfolyammozgás tekintetében - semlegesnek mondható első negyedéves számokat közölt ma reggel az Erste. A kiemelten figyelt nettó profit ugyan jobb lett az elemzői várakozásoknál, ezt viszont azzal érték el, hogy a piac által gondoltnál kevesebbet céltartalékoltak.  
Vágólapra másolva!
  • A bank 103,3 millió eurós nettó profitot ért el, vagyis többet a piac által remélt 98,9 millió eurónál. Ez természetesen jó hír, a befektetők kiemelt figyelemmel követik ezt az eredménysort. Az öröm azonban nem lehet felhőtlen.
  • A nettó kamatbevételek, a nettó díj és jutalékbevételek és a működési eredmény ugyanis elmaradtak a várttól, vagyis a kedvező profitmeglepetést az alacsonyabb céltartalékolással magyarázhatjuk.
  • A kockázati költségek ugyanis a becsült 409 millió euróval szemben mindössze 364 millió euróra rúgtak, a bázishoz képest 2 százalékkal csökkentek.
  • Ráadásul úgy, hogy a késedelmes hitelarány stagnálása mellett ez a céltartalékolás a késedelmes hitelek fedezettségének csökkenéséhez vezetett.
  • Mivel korábban a bank maga is jelezte, hogy az EKB őszi eszközminőség felülvizsgálata nagyobb óvatosságra fogja sarkallni idén, sokakat talán nem nyugtat majd meg, hogy az eredmény úgy tudott pozitív meglepetést okozni, hogy közben a késedelmes hitelek fedezettsége csökkent.
  • A menedzsment eközben megerősítette idei várakozásait, stagnáló üzemi eredményt és hitelvolument várnak 5 százaléknál nem nagyobb kockázati költségcsökkenés mellett.