Mindig lehet jó befektetést találni

Vágólapra másolva!
Sokan a csodára, vagy az isteni jelre várnak, a tőzsdén viszont felesleges erre várni. Már csak azért is, mert ha utólag belegondolok, több nyereséges pozíciómat sem vettem volna fel, ha a tökéletesre várok. Ehelyett inkább a befektetési stílusunkat kell meghatározni, és a számunkra legtökéletesebb politikát követni.
Vágólapra másolva!

Tökéletes befektetés?

Tökéletes befektetés? Létezik egyáltalán? Röviden és tömören: Szerintem nem. Nagyon leegyszerűsítve az én befektetési filozófiám szerint a tökéletes befektetés csupán egy mítosz. Hiszen mitől is válik tökéletessé egy befektetés? Attól, hogy 40,50, vagy 70 százalékot emelkedik az árfolyam? Vagy attól, hogy rövid idő alatt emelkedik egy nagyot? Vagy attól, hogy folyamatosan emelkedik, és sosem kezd meredek vágtába a stop-loss szintem felé? Nem egyértelmű...

Már csak azért sem, mert ahány ember, annyi féle befektetési stílus. Sőt, egy adott személyhez kapcsolódó befektetési stílus is folyamatosan alakul, változik, vagyis a tökéletes befektetés még elméletben is mindenkinek mást és mást jelent.

Ha például valaki "Warren Buffett módjára" csak hosszú távú pozíciókban gondolkozik, akkor az a részvény, ami 1 hét alatt 10 százalékot emelkedik, az nem lesz számára tökéletes befektetés. Egy daytrader számára pedig a 40 év alatt 9000 százalékot emelkedő vállalat nem lesz az. Ilyen egyszerű.

Akik szeretnének többet hallani arról, hogy egy profi mi alapján kereskedik, vagy kíváncsiak arra, hogy mibe érdemes manapság fektetni, jöjjön el következő, ingyenes előadásunkra!

Te hogyan kezeled a pénzed?

Ha a tökéletes befektetést nem is, de a tökéletes (vagy inkább ahhoz közel álló) befektetési stílust igen is megtalálhatjuk. Sőt, ez nem csak egy lehetőség, hanem törekednünk is kell erre. Fontos, hogy kialakítsuk saját stílusunkat, megtaláljuk a hozzánk (emberi pszichológiánkhoz) legközelebb álló befektetési politikát. Ami hozzánk a leginkább passzoló befektetési stílus, na az a tökéletes befektetési politika számunkra.

Tudnunk kell, hogy mekkora kockázattal vagyunk képesek együtt élni, akarjuk-e percenként figyelni az árfolyamokat, vagy sem. Vannak olyan befektetők, akik igazi vérbeli rövid távú kereskedők, daytraderként érnek el jelentős profitokat, és igen, folyamatosan a monitorokat figyelik. Attól függetlenül, hogy én nem ebbe a kategóriába tartozom, még butaság lenne kijelentenem, hogy a napon belüli kereskedés értelmetlen. Egyszerűen csak nekem nem ez a stílusom, másnak viszont ettől még lehet ilyen a befektetési stílusa.

Egy kicsit innen, egy kicsit onnan

Ha viszont már nálam tartunk (és a napon belüli nem kereskedésemnél), akkor elárulom, én inkább a hosszabb távú, fundamentális elemzésen alakuló pozíciókat kedvelem. Egy kis részvény ebből a szektorból, egy kis részvény abból, néha ebből az országból, néha meg egy teljesen másik földrészen lévőből.

Anélkül, hogy ezúttal konkrét vállalatokkal dobálóznék, azért az látható, egy diverzifikált portfóliót szeretné összeállítani. Ennek gyakorlati megvalósítása azonban nem egyszerű feladat. Attól még ugyanis, hogy több országból, illetve több szektorból vásárolok magamnak részvényeket, még nem fogom teljesen diverzifikálni a portfóliómat, mivel ezen részvények teljesítményei között igen szoros a kapcsolat. Ha például a piaci hangulat elromlik, akkor azért a portfólióm értéke szépen csökkenne egy ilyen összeállítás esetén. Erre pedig az elmúlt 20 évben azért számtalanszor volt példa:

Forrás: Investor.hu

A befektetési alapok haszna

Szerencsére azonban ezt a kockázatot könnyedén tudom csökkenteni, például befektetési alapok vásárlásával. Ezzel lényegében a saját portfólióm mellé veszek még egy más által kezelt portfóliót, a teljes vagyonomat pedig még inkább diverzifikálhatom. Nagy segítség? Szerintem igen.

Ráadásul ettől még az egyedi részvényekről sem kell lemondanom. Nézzünk egy példát! Összeállíthatom úgy is a vagyonomat, hogy a annak 70 százalékát egyedi részvényekbe (például Ford, Carrefour, Mol) fektetem, míg a maradék 30 százalékát pedig olyan befektetési alapokba, melyek különböző piacokon/szektorokban lévő részvényekbe fektetnek be. De akár olyan alapokba is tehetem a pénzem, amelyek kötvényekbe és pénzpiaci eszközökbe is fektetnek. A döntés rajtam áll, attól függ, milyen a befektetési stílusom, hogyan határoztam meg a befektetési politikám.

Természetesen ennyi instrumentummal kereskedni nem egyszerű feladat, de az Investor Trader ügyfelei ezt egyetlen számlán megtehetik, pár kattintással. Nem tűnik tehát bonyolultak vásárolni egy-két részvényt innen, meg onnan, aztán a diverzifikáció szellemében pár kattintással hozzávásárolni még néhány befektetési alapot.

Például az OTP Alapkezelő által kezelt alapokat, aminek portfólió menedzsere, Boér Levente jövő héten tart majd előadást a befektetési startégiájával kapcsolatban. Mivel már nem sok hely maradt, így érdemes mihamarabb regisztrálni. Mi ott leszünk!