Megnőtt a kis irodák iránti kereslet

Ahogy az irodák kisebbek lesznek, egyre nő a közös terek jelentősége.
Vágólapra másolva!
Csaknem kétszeresére nőtt tavaly a 100 négyzetméter alatti irodák iránti kereslet az előző évhez képest - derül ki egy most megjelent elemzésből.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évben élénkülés volt tapasztalható az egész irodapiacon, ám a teljes bővüléshez képest jelentősen nagyobb arányban nőtt a viszonylag kis alapterületű irodák iránti kereslet - derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó közös elemzéséből.

Ahogy az irodák kisebbek lesznek, egyre nő a közös terek jelentősége. Forrás: Laurus Irodaházak

A teljes bővülés körülbelül 50 százalékos volt, ennél valamivel nagyobb arányban nőtt a 200 négyzetméter alatti irodák piaca, míg a 100 négyzetméter alattiaké csaknem megkétszereződött.

A kis irodákat érintő tranzakciók részaránya a változás következtében a teljes irodapiacon belül 19-ről 26 százalékra nőtt.

Az elemzést készítő szakemberek szerint az eltolódás részben a kislétszámú cégek bővülő lehetőségeinek köszönhető, részben pedig annak, hogy egyes vállalatok irodájuk méretének csökkentésével reagáltak az elmúlt évek üzleti kihívásaira.

A kisebb irodahelyiségek népszerűségét növelheti a home office munkakultúra terjedése, aminek köszönhetően az ezt alkalmazó cégeknél a tényleges alkalmazotti létszámnál kevesebb munkaállomás válhat szükségessé egy-egy irodában.

Az irodaházak esetében a bérleti költség nem feltétlenül egyenesen arányos az alapterülettel, hiszen egy bizonyos szint alatt egyre több funkció kerül a többi bérlővel közösen használt helységekbe. A 100-200 négyzetméter alatti irodák esetében jellemzően a vizesblokkok, illetve a teakonyha az, amelyek közös területeken kapnak helyet, hiszen jogos az igény a kisebb cégek részéről, hogy az alacsonyabb számú alkalmazott számára ne kelljen önállóan, saját költségükre fenntartaniuk ezeket.

Az átalakulás természetesen nem hagyta érintetlenül az ingatlanüzemeltetők piacát sem. Korábban a bérbeadók bizonyos minimális alapterület, általában 250-300 négyzetméter alatt nem igazán alakítottak ki különálló irodákat, mára azonban több nagy irodaház képes és nyitott is kezelni ezeket az igényeket.

Főleg a modern infrastruktúrával rendelkező, A-kategóriás irodaházak tudtak rugalmasan reagálni a megváltozott keresletre, máshol ugyanis az irodatér testre szabott felosztása illetve az adott terület feldarabolása nem feltétlenül oldható meg.

Fontos kiemelni, hogy a felmérésben a kkv-szektor körében továbbra is népszerű lakásirodák nem szerepeltek.