Vegyes adatok Amerikából

Vágólapra másolva!
Felemásan sikerültek jól a délutáni amerikai makroadatok, a befektetők azonban egyelőre inkább az orosz-ukrán eseményekre fókuszálnak.
Vágólapra másolva!
  • A Markit PMI adatai közül a feldolgozóiparra vonatkozó csak 54,9 pontos lett áprilisban, miközben márciusban még 55,7 pont lett annak értéke.
  • A szolgáltató szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindex áprilisi értéke szintén elmaradt az egy hónappal korábbi értéktől. 55,3 pontról 54,2 pontra esett vissza.
  • A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe ugyanakkor a várt 83 pontnál erősebb, 84,1 pontos lett áprilisban, ami a márciusi 82,6 pontnál is jóval kedvezőbb adat.
  • A makroadatokra a piacok nem reagáltak túlságosan, miután az orosz-ukrán események vélhetően jobban előtérben vannak most az amerikai adatokhoz képest.

Beszerzési Menedzserindex

Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.

Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának. Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.