Bombaerős negyedév a Daimlernél

Vágólapra másolva!
Bombaerős negyedévet zárt a Mercedeseket is gyártó Daimler az idei első három hónapban. A cég profitja közel megduplázódott, ami elsősorban a Mercedesek rekordeladásainak köszönhető. 
Vágólapra másolva!

Ismét egy erős gyorsjelentés látott napvilágot egy nagy európai autógyártótól. A Volkswagen után a Daimler számolt be remek első negyedéves eredményekről. A német társaság üzemi- és nettó eredménye közel megduplázódott egy év alatt, előbbi az első negyedévben 1,79 milliárd euróra ugrott. Ez ráadásul az elemzői várakozásokat is felülmúlta.

A Daimler árbevétele is kellemes meglepetést okozott, mivel a vártnál jobban, 13 százalékkal bővült egy év alatt.

Forrás: Investor.hu

A remek eredmények a cég új modelljei iránti növekvő keresletnek köszönhetőek. Az európai autópiac magára találásával élénkül a kereslet a Daimler modelljei iránt, és különösen a prémiumszegmensben hasít a vállalat. A Mercedesekből 374,3 ezer darabot tudott eladni a gyártó az első negyedév során, ami 15 százalékos növekedésnek felelt meg az előző év azonos időszakához képest. Ez ráadásul mindenkori negyedéves rekordnak felelt meg. Kifejezetten az új S-osztályú szedánok értékesítése ugrott meg, melyből 71 százalékkal többet értékesítettek mint egy évvel korábban.

Frankfurti Autószalon - Mercedes stand Forrás: Mudra László-Origo

Nagy részben a Mercedeseknek köszönhetően a cégcsoport első negyedéves autóértékesítései is rekordszintre ugrottak. Az idei első három hónapban 565,8 ezres autót adott el a Daimler, aminél többet korábban még nem sikerült értékesíteni a korábbi bármelyik első negyedévben.

A Daimler a Mercedesek eladásaival lekörözte a nagy rivális BMW-t és Audit, mivel a két versenytársnak csak 12 százalékkal nőttek az értékesítései a negyedév során, szemben a Mercedes 15 százalékos növekedésével.

Az európai prémiumgyártók között egyre élesebb a verseny, mindhárom társaság rekordszintű eladások elérését tűzte ki célul erre az évre. Az első negyedéves lendületet látva pedig jó esély van a cél teljesítésére.

A Daimler - a BMW-vel és a Volkswagennel együtt - óriási beruházásokba, hatékonyságnövelő programokba kezdett az elmúlt hónapokban, hogy így pörgesse tovább az autóinak eladásait. Ennek keretében a Daimler összesen 30 új Mercedes modellt fog piacra dobni az évtized végéig. A stratégia egyre jobban kifizetődik, és jó esél van rá, hogy a Daimler hamarosan átvegye a vezető szerepet a prémium-autók szegmensében.

A menedzsment az eredmények növekedésére számít a következő negyedévekben is, és arra számítanak, hogy az idei üzemi eredmény jelentősen meg fogja haladni a tavalyi 7,9 milliárd eurós profitot. Ezen túl az árbevétel is jelentős növekedés előtt áll. A Mercedesek eladása tovább pöröghet, melyek értékesítése idén jóval meghaladhatja a tavalyi 1,56 milliós értéket.

A kedvező eredmények és kilátások ellenére a Daimler részvényei 1,8 százalékos mínuszban mozognak.