A Strabag és a Közgép uralja az építőipart

közbeszerzés értéke cégenként 2013-ban
Vágólapra másolva!
A Portfólió összesítése szerint  a Strabag és a Közgép kereste a legtöbb pénzt tavaly közbeszerzésekből, ketten összesen több mint 1000 milliárd forintnyi győztes konzorciumban vettek részt.
Vágólapra másolva!

2013-ban a Strabag, a Közgép és a Swietelsky kereste a legtöbbet a nyilvános közbeszerzéseken az építőipari cégek közül – derül ki a Portfólió összeállításából. A Strabag több mint 580 milliárd forintnyi közbeszerzés esetén szerepelt a kihirdetett nyertesek között (többnyire konzorcium tagjaként nyertek a cégek, de mivel nem lehet tudni, a bevételek hogyan oszlanak meg közöttük, ezért a Portfólió minden érintettnél a közbeszerzés teljes összegével számolt).

A Strabag bevételének nagy része a Strabag Általános Építő Kft.-hez köthető, amely tavaly cserélte le a nevét Magyar Aszfaltról. A tavaly elnyert beruházásai közé tartozik az M86-ös autóút építése 65 milliárd forintért (a Közgéppel közösen), az M4-es autópálya Szolnokot elkerülő szakasza 31,5 milliárd forintért, valamint egy 75 milliárdos közbeszerzés "nagyfelületű javítási, felújítási és a rendkívüli időjárás okozta burkolatkárok helyreállítására" címen.

A Portfólió táblázata Forrás: kozbeszerzes.hu, Portfolio.hu

A Simicska Lajoshoz köthető Közgép 491 milliárdnyit közbeszerzést nyerte el tavaly, egyedüli cégként a legtöbbet. A cég legfőbb 2013-as projektjei közé a Strabaggal közösek (M86, M4) mellé tartozik a békéscsabai vasútállomás felújítása 17 milliárd forintért, valamint az M3-as egy új szakasza és több vasúti fejlesztés is, elsősorban hídfelújítások.

A harmadik Swietelsky 396 milliárd forint értékben szerepelt nyertesként a közbeszerzések adatbázisában. Utána a francia anyacégű Colas-csoport jön 381 milliárd forinttal, majd az EuroAszfalt (255 milliárd forint) és a mindössze 2010-ben létrejött Duna Aszfalt (246 milliárd forint).