Vékony jégen táncolnak a kínaiak

Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán konfliktusok és erősödő geopolitikai feszültségek mellett a világ részvénypiacait szintén sakkban tartó hírek elsősorban a kínai gazdaság lassulásához kötődnek. A kínai vezetés próbálja féken tartani a hitelpiaci és ingatlanpiaci lufit, közben viszont figyelnie kell, hogy a növekedést se folytsa meg teljesen. Nincs könnyű dolguk. 
Vágólapra másolva!

A hatalmas kínai hitelbuborék és az ingatlanpiaci lufi jelenségét már talán nem kell sokaknak bemutatni, ezek jó ideje ismert veszélyei a kínai gazdaságnak. A hatalmas, kétszámjegyű növekedésekhez nagymértékben járult hozzá az árnyékbankrendszeren keresztül történő finanszírozás felfutása, melynek ha a kormány nem szab időben gátat, számos problémát okozhat a későbbiekben.

Ezt persze a kínai vezetés is tudja, ezért is próbálja a maga módján hűteni a kedélyeket. Ennek lehetett egyik példája az a múlt heti csődesemény (egy szolárcég vállalati kötvényeit nem tudta visszafizetni), ami jól rámutat a kínai poltika irányváltására. Nem fognak válogatás nélkül megmenteni mindenkit, vagyis hasonló csődesemények sora várhat még ránk az előttünk álló időszakban. A kormány azért nem siet rögtön a vállalatok, illetve azok kötvényeikbe befektetők segítségére, hogy ezzel is fékezze azt a vad kockázatvállalási kedvet (és áttételeken keresztül az árnyékbankrendszer további bővülését is), ami jellemezte az elmúlt éveket az országban.

Hosszú távon mindenképp üdvözlendő, hogy a kínai kormány határt akar szabni a nyakló nélküli hitelezésnek (sok hír kering arról, hogy ennek érdekében a bankrendszerben is fokozták a hitelezés visszafogása miatt megtett adminisztratív jellegű nyomást), rövid távon azonban ennek növekedési áldozatai vannak. A kínai növekedést eddig ugyanis jórészt a hitelezési boom támogatta. Az elmúlt napokban megjelent makroadatokban már egyébként mutatkozott a növekedés látványos lassulása, ennek következtében több elemzőház is a bűvös 7,5 százalékos idei növekedési cél alá rontotta GDP-növekedési várakozását.

A folyamatokat persze a kínai vezetés is közelről figyeli és próbálja majd elkerülni, hogy a gazdaság lassulása kicsússzon a kezei közül. Rövid távon mindenesetre a helyi folyamatok a világgazdaság egészének növekedésére kockázatot jelenthetnek, és könnyen lehet, hogy akár tartósabban is beárnyékolják majd a fejlett világ tőzsdéinek teljesítményét is.

Forrás: Investor.hu