Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint attól lehet tartani, hogy a magyar földtörvény uniós jogot sérthet, ezért a bizottság "megteszi a szükséges lépéseket" – írta az Európai Unió belső piaci biztosa az osztrák mezőgazdasági miniszternek írt levelében egy osztrák lap értesülése szerint.
Vágólapra másolva!

A Kurier című osztrák napilap keddi internetes cikkében a birtokukba került levélre hivatkozva azt írja, hogy Michel Barnier belső piaci biztos szerint attól lehet tartani, sérül az uniós jog. A testület biztosította az osztrák tárcavezetőt, hogy rövid időn belül megtesz minden szükséges lépést az ügyben.

Andrä Rupprechter előzőleg azt kérte Dacian Ciolos agrárbiztostól, vizsgálja meg, nem sértik-e az uniós jogot a magyar előírások. A Brüsszelben tartózkodó Michael Spindelegger osztrák pénzügyminiszter kedden az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva az osztrák álláspont megerősítéseként értékelte "egy kötelezettségszegési eljárás esetleges megindítását". Ha megegyezünk Magyarországgal, abban az esetben remélhetőleg meg lehet szüntetni a kötelezettségszegési eljárást – vélekedett. "De ha a bizottság maga mondja, hogy eljárást fontolgat, az azt mutatja, hogy amit Ausztria képvisel, az megalapozott" – fogalmazott Spindelegger. Andrä Rupprechter már február közepén, az agrárminiszterek brüsszeli tanácskozását követően közölte, hogy hivatalosan ígéretet kapott a bizottságtól a vizsgálatra.

Az új magyar földtörvény értelmében a haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kell szüntetni őket. Az osztrák miniszter szerint a törvénymódosítás gondot okoz, ugyanis 2001-ig a haszonélvezeti szerződések legálisak voltak Magyarországon, a haszonélvezeti jogot a telekkönyvbe is bejegyezték.