Moszkva bevetheti az energiafegyvert Kijev ellen

Vágólapra másolva!
Oroszország nem tud ingyen gázt szállítani Ukrajnának, mondta a Gazprom elnöke. Az orosz állami gázipari vállalat szerint Kijev még nem fizette ki a februári számlát. Az Ukrajnán át zajló európai gázexport egyelőre zavartalanul működik.
Vágólapra másolva!

Ukrajna már 1,89 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak a gázért, mondta Alekszej Miller. A Gazprom elnöke szerint a pénteki, végső határidőig nem érkezett meg a februári gázszámla ellenértéke. "A Gazprom nem tud ingyen földgázt szállítani Ukrajnának és fennáll annak a veszélye, hogy megismétlődhet a 2009. év eleji helyzet" - mondta Miller.

Az ukrán-orosz gázár vita miatt 2009. januárjában nem csak Ukrajna nem jutott orosz földgázhoz, de az Európába sem jutott el.

Ukrajna gázszükségletének csaknem a felét a Gazpromtól vásárolja és a Gazprom európai gázexportjának csaknem a fele Ukrajnán át bonyolódik. A Naftogaz ukrán állami gázipari cég csütörtökön közölte, hogy kifizette a januárban szállított orosz földgáz árát. A Gazprom szerint januárban 658,4 millió dollárért, februárban további 400 millió dollárért exportált földgázt Ukrajnának.

Az orosz állami gázipari vállalat szerint az ukrajnai események ellenére nincs semmilyen fennakadás az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázexportban. A Gazprom európai gázexportjának csaknem a fele Ukrajnán át történik, és a cég fedezi az európai gázszükséglet mintegy 30 százalékát.