Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb pert kap a nyakába a Visa

Vágólapra másolva!
Több mint öt milliárd dollárra perli a Wal-Mart amerikai kiskereskedelmi lánc a Visa-t, amiért szerinte a kártyagyártó indokolatlanul magas jutalékot számít fel a kártyás fizetések után. Így továbbra sem zárult le a sok éve tartó pereskedési sorozat.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart most egyedül perelte be a Visa bankkártya gyártót, mert szerinte az extrém magas díjakat számít fel, így pedig legalább öt milliárd dolláros kár érte őt, így nagyjából ekkora összeget szeretne kárpótlásként.

Az eset egyébként nem új, már évek óta folyik az adok-kapok a kártyatársaságok és a kiskereskedelmi láncok között az utalási díjakat (interchange fee) illetően, amit jellemzően a kiskereskedő bankja fizet a kártyagyártó bankjának, de az az áruházláncot és persze valamennyire közvetetten a vásárlót terheli. A Wal-Mart és más kiskereskedők szerint ezek a díjak túlságosan magasak, mivel nincs verseny a két nagy kártyagyártó, a Visa és a MasterCard között.

A kisebb amerikai kiskereskedő cégek egyébként már 2012 nyarán megállapodtak egy régóta folyó perben, de több óriáscég, mint a Wal-Mart, vagy a Target és a Macy’s nem fogadta el ezt, és saját úton akarta lerendezni. Ezt a megegyezést pedig decemberben a New Yorki bíróság el is fogadta. Ezzel pedig több mint 50 – még 2005-től indított - perben született megállapodás, és nagyjából 5,7 milliárd dollárt kapnak a sértettek.

A nagy mamutok viszont úgy érveltek, hogy azért nem fogadják el a megállapodást, mert úgy továbbra is ki lennének téve a kártyagyártók későbbi díjemeléseinek, és nem lenne joguk a jövőben beperelni őket, ha azok elfogadhatatlanul magas árat határoznának meg.

A Wal-Mart azt állítja, hogy a magas kártyadíjak miatt jelentős összegű bevételtől esett el 2004 januárja és 2012 novembere között. Ahogy fogalmaznak, a Visa magas díjai miatt árat kellett emelniük, vagy visszább venni vásárlóinak nyújtott szolgáltatásaiból, hogy valamennyire kompenzálják a növekvő kártyadíjakat.

Egyébként a két bankkártya gyártó egészen elképesztő teljesítményt nyújt a tőzsdén. Árfolyamuk 2012 januárja óta gyakorlatilag duplázódott, úgy hogy közben az S&P 500 tőzsdeindex valamivel több mint 40 százalékot emelkedett (persze utóbbi sem gyenge teljesítmény).

A Visa március közepén ünnepelte hatodik születésnapját a tőzsdén, és a 2008 márciusi 44 dolláros kibocsátáskori árát azóta nagyjából ötszörözte.

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről