Újabb cég exportálhat olcsó amerikai földgázt

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok jóváhagytak egy újabb, immár hetedik, export földgáz engedélyt. A tényleges földgáz kivitelre még várni kell, ugyanis 2017-ben indulhatnak meg az első hajók a terminálokból. 
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai kormányzat feltételesen rábólintott a Veresen céghez köthető Jordan Cove LNG projektre, így a társaság a következő két évtizedben folytathat földgáz exportot.
  • Ez volt a hetedik projekt, amire rábólintottak az USA-ban, de az utóbbi hónapok során némi gyorsulást lehetett látni, ugyanis hat esetben az elmúlt 10 hónap során született döntés.
  • Egyre nagyobb a nyomás az amerikai kormányzaton, hogy engedélyezze a földgáz exportját, mivel rendkívül olcsó az USA-ban a nyersanyag a palagáz forradalom miatt. Többek közt a visegrádi országok is próbálnak lobbizni az amerikai földgázért, mivel ezek az országok nagyban függnek az orosz importgáztól. Ezt a függőséget pedig csökkenteni szeretnék.
  • Ugyanakkor a most elfogadott export projektekből nem következik az, hogy automatikusan Európába küldik majd a cseppfolyós földgázt, mivel piaci alapon működnek a cégek ( és piaci alapon tervezi a projekteket is), így a vevők versenyezhetnek majd az energiahordozóért.
  • Hogy még inkább árnyaljuk a képet: egyelőre a hétből csupán egy projekt esetében bólintottak rá véglegesen az exportra, ami 2015-ben kezdődhet meg.
  • Ha a további 6 projekt is megkapja a jóváhagyást, akkor is várni kell 2017-ig az oilprice.com szerint.
  • Ha az összes projektre rábólintanak, akkor napi 9,3 milliárd köbláb (0,26 milliárd köbméter) exportkapacitása lesz az USA-nak. Ez évi 96 milliárd köbméternek felel meg (összehasonlításképpen: Magyarország éves gázfogyasztása kb. 10 milliárd köbméter, a Gazprom 163 milliárd köbméter gázt adott el Európának 2013-ban)