Úgy sejtik, menekítik az USA-ból az orosz vagyont

Vágólapra másolva!
Az ukrán válsággal párhuzamosan 104 milliárd dollárral kevesebb államkötvény maradt a Fedben. Orosz beavatkozást sejtenek a háttérben.
Vágólapra másolva!

Érdekesen alakul az amerikai jegybank szerepét betöltő - és a világ kereskedelmét is nagymértékben befolyásoló - szövetségi bankrendszer, a Federal Reserve (Fed) statiszikája - hívta fel a figyelmet a Quartz.com üzleti hírportál. A lap kiemeli, hogy az év eleje óta az utóbbi hét évben tapasztalthoz képest jelentősen csökkent a Fedben lévő államkötvények értéke: a legutóbbi jelentős csökkenést tavaly júniusban regisztrálták, ez azonban még csak 32 milliárd dolláros mínuszt jelentett, míg az idei csökkenés már 104 milliárd dollárt tesz ki a Bloomberg üzleti lap szerint, és 105 milliárd dollárt a Quartz szerint.

A Bloomberg szerint is valószínűleg az oroszok állnak a rekordösszegű csökkenés mögött. Nemrég ugyanis felmerült, hopgy az Egyesült Államok kormánya a Krím félszigetet elfoglaló, Ukrajnával szembehelyezkedő Oroszországgal szembeni szankciók részeként befagyaszthatja bizonyos személyek vagy cégek bankszámláit.

Ez nem azt jelenti, hogy Oroszország megvált volna amerikai állampapírjaitól, valószínűbb, hogy csupán az amerikai központi bank szerepét betöltő Fedtől költözteti más pénzintézetekhez az állampapírokat. A Business Insider üzleti lap szerint hasonló lépésre 1956-os magyarországi forradalom leverése után is sor került. A forradalom idején hazánk felmondta tagságát a szocialista országokat tömörítő katonai és politikai szervezet, a Varsói Szerződésben, a kilépést azonban a szovjetek katonai beavatkozásukkal akadályozták meg. Azonban tartva az Egyesült Államok esetleges gazdasági szankcióitól, az Amerikában lévő orosz dollárvagyont Londonba költöztették a rákövetkező évben - írja a Business Insider.

A tavaly decemberi adatok szerint Oroszország összesen 139 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt birtokolt, ez azonban csak alig több mint 1 százaléka a világ más államainak tulajdonában lévő állampapírok értékének. Az orosz állam beavatkozására csak spekulálni tudnak a gazdasági szakértők, az ország a világon csak a kilencedik legnagyobb birtokosa az amerikai állampapíroknak, így elképzelhető az is, hogy például Kína áll a beavatkozás mögött.