Tartósan gyenge forint jöhet

Vágólapra másolva!
Mind rövidtávon, mind pedig hosszútávon tartósan gyenge forintot eredményeznek a hazai fizetőeszközre ható tényezők. Azonban további jelentős gyengülés most nem valószínű, oldalazás várható a 305-315-ös sávban, miközben az MNB várhatóan folytatja a kamatcsökkentést, ugyan csökkenő ütemben.
Vágólapra másolva!

Az ukrán-orosz konfliktus nem volt jelentős hatással a térség devizáira. A lenti grafikonon látható, hogy az euróval szembeni teljesítményükben nincs jelentős változás. Sajnos a forint továbbra is tartja a legrosszabbul teljesítő címet, ha év eleje óta vizsgáljuk a feltörekvő kelet-közép európai régió teljesítményét.

Forrás: Investor.hu

Az MNB várhatóan az ukrán válság hatására sem fog leállni az enyhítési ciklusával, tovább fogja folytatni a piaci konszenzusig, vagyis 2,5%-ig. Vannak olyan várakozások, melyek a 2,4%-os alapkamatnál várják a folyamat befejeződését. A csökkentéshez támogatást adhat a márciusban megjelenő inflációs adat, ha az nem mutat növekedést, borítékolható a vágás. Egyértelmű, hogy a jelenlegi árfolyamszint nem jelent problémát az MNB számára. Míg a 3%-os inflációs célt nem veszélyezteti semmi, nem lesz kamatemelés, folytatódik a csökkentés. Várakozások szerint 340 forint környékén lehet az a szint ahol már lépések történhetnek a jegybank részéről.

A gyenge forint kedvez az exportnak és így segíti a gazdasági növekedést, mely a legfontosabb szempont a kormány szemében, viszont ügyesen kell egyensúlyozniuk, hiszen a tartósan gyenge forint növeli a nem fizető devizaadósok számát

Hosszabb távon pedig az amerikai jegybak likviditáscsökkentő intézkedései jelentenek nyomást a forintra. A lépések hatására nőni fognak a fejlett piaci kötvényhozamok és ez a feltörekvő régiók hozam szintjének az emelkedését fogja eredményezni.

Látható, hogy mind rövidtávon és mind hosszútávon a forint gyengülése irányába mutató erők vannak. Ezért nem várható jelentős forinterősödés az elkövetkező hónapokban.

Technika szempontból egy emelkedő háromszög alakult ki az EURHUF grafikonján

Az árfolyam most ért el a kialakulóban levő háromszög alsó szárához. Nagyobb valószínűséget adok annak, hogy át fogja törni lefelé az árfolyam, vagyis erősödni fog a forint, várakozásaim alapján akár a 305-ös szintek elérhetőek. Azonban jelentősebb erősödés most nem valószínű, egy oldalazás alakulhat ki a 305-315-ös keretek között.

A forint/euró árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu