Százmilliós bírságot szabott ki az MNB egy kötvénykibocsátóra

Vágólapra másolva!
A HHolding ellen büntetőeljárás is indul.
Vágólapra másolva!

A HHolding Hungary Zrt. megsértette az értékpapírok zárt körben történő forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályokat, ezért a Magyar Nemzeti Bank 100 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot, és büntetőeljárást kezdeményezett a cég ellen. A jegybank a bírság összegének meghatározásakor figyelembe vette, hogy a kibocsátott kötvények össznévértéke kiemelkedően magas, 7 milliárd forint, illetve 13 millió euró volt.

Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága, a PSZÁF még 2013-ban indított vizsgálatot a HHoldingnál, és megállapította, hogy a Largo Projekt Finanszírozási Kötvény és a HHH Future Kötvény forgalomba hozatalához kapcsolódó információs összeállítások hiányosak voltak. Ezzel a társaság megsértette a kötvényről szóló kormányrendeletet, illetve a tőkepiacról szóló törvényt is.

A cég nem vett igénybe engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozást, és a kötvények forgalomba hozatalát nem jelentette be a hatóságnak, így ezzel is megsértette a jogszabályokat.

Az MNB figyelmeztette a HHoldingot a jogszabályok betartására, 15 napos határidővel kötelezte bejelentési kötelezettségeinek teljesítésére, továbbá 100 millió forint összegű felügyeleti bírságot szabott ki. Mivel a vizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást is kezdeményezett a rendőrségen.